Руски гамбит

16:40, 08 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Русия започна подготовка за ракетни учения близо до Украйна. По план те трябва да симулират използване на тактически ядрени оръжия в случай на „заплаха“ от западни официални лица.

Подготовката стартира след директна заповед на руския президент Владимир Путин.

Според говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, неотдавнашните изявления на френският президент Еманюел Макрон и британския външен министър Дейвид Камерън представляват „напълно нов етап от ескалацията на напрежение“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GRIGORY SYSOEV

Засега се очаква ученията да се състоят ,,в близко бъдеще“. В тях ще бъдат „изпробвани“ малки ядрени бойни глави, както и системи за доставка. Те са предназначени за нанасяне на ограничен удар, директно от бойното поле. С тяхна помощ могат да се унищожават вражески цели в ограничен район, без да се допуска мащабно излагане на радиация.

В изявление, Министерството на външните работи на Русия подчертава, че ,,враждебният изблик“ на лорд Камерън противоречи на предишни британски уверения, че ракети с голям обсег, изпратени в Украйна, няма да бъдат използвани на руска територия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NEIL HALL

Според Кремъл това превръща Обединеното кралство в ,,страна в конфликта“. От друга страна, изявлението на Макрон за възможно разполагане на френски войски в Украйна може да се разглежда като ,,готовност за пряка конфронтация с Русия“.

Защо ни е важно?

За режима на Путин, особено в навечерието на неговия пети мандат, темата за войната в Украйна се превръща във въпрос на чест. На този фон реториката зя ядреното ангажиране подчертава решимостта на Русия да не отстъпва от своята цел, независимо от цената.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOHANNA GERON

Дрънкането на ядрено оръжие има за цел да ограничи влиянието на Запада и да постави под въпрос ефективността от неговата продължителна подкрепа за Украйна. Но стратегическото измерение на този вид реторика надхвърля обикновеното сплашване. Тя може да бъде разглеждана като гамбит с високи залози, предопределящи развоя на дипломатическите отношения в световен мащаб.

Но тази стратегия крие и множество рискове за Путин.

Ако западните нации приемат неговите ядрени заплахи като блъф и решат да увеличат военната си подкрепа за Украйна, резултатът може да ожесточи конфликта допълнително и да подкопае дългосрочните цели на Кремъл в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SOFIA SANDURSKAYA

Успехът на стратегията на Путин зависи от интерпретацията на неговите истински намеренията от Запада. Ключовият въпрос обаче е дали Западът ще приеме гамбита или ще избере да се съобрази с ядрената заплаха.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:03, 09 май 24

Камерън и Макрон са толкова самозабравили се и смятащи се за вечни и недосегаеми,че не осъзнават,че Путин не се шегува,както със сво.Толкова са безмозъчни,че залагат живота на хората от цяла Европа на безсмисления си имат да победят и ограбят Русия.Е няма как да стане.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама