Китайски град иска да си сътрудничи с Варна

17:35, 23 юли 18 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делегация от град Шенянг, Китай, водена от г-н Жингуй Жанг – вицепрезидент на Китайска народна политическа консултативна конференция на града, се срещна днес с кмета на Варна Иван Портних. По време на разговорите гостът съобщи, че в изпълнение на държавната политика и инициативата 16+1,  град Шенянг предлага установяване на отношения  на сътрудничество с Варна в сферата на икономиката, културата, образованието и туризма. Той отправи покана към кмета на Община Варна за участие в 18-та конференция на кметовете WWCAM Mayors Conference, която ще се проведе в китайския град през септември тази година. Споделено бе, че градът е регионален център в Североизточен Китай, с население 8.3 милиона души,  с развита образователна инфраструктура и икономика, с приоритетни отрасли автомобилостроене, високи технологии, иновации, свободна търговска зона.

Кметът Иван Портних представи накратко приоритетите и предизвикателства пред Варна, като запозна гостите с развитието на инфраструктурата, туризма, образованието, както и с възможностите на новосъздадените икономически зони. По отношение на сътрудничеството с Китай, кметът на Варна представи на гостите добри практики от дългогодишното партньорство с побратимения град Нинбо в сферата на образованието, включително подписани двустранни споразумения между университети от двата града,  културата и обмена на добри практики между администрациите.

Участниците в срещата се обединиха около общото желание за развитие на двустранните отношения между България и Китай, в частност между Варна и Шенянг, като в бъдеще ще се предлагат конкретни идеи и проекти за сътрудничество между двата града във всички сфери на обществения живот.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама