Пет години затвор за машиниста, обвинен за жп катастрофа на Калояновец

16:25, 27 юни 18 25 689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата срещу Христо Тиляшев за причиняване на железопътната катастрофа на гара Калояновец през юли 2014 г. При инцидента загина машинистът на влака Венко Тодоров и бяха причинени средни телесни повреди на четирима души.

Наказанието на подсъдимия е намалено от шест на пет години лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Магистратите не приемат твърдението на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапна промяна на светлинната сигнализация, преди навлизането в гарата. Пред Апелативния съд бяха разпитани двама полицейски служители, които са разговаряли веднага след инцидента с подсъдимия Христо Т. Пред тях той споделил, че преди катастрофата преглеждал книжката за разписанието. Опитал се е да реагира едва, когато колегата му извикал, че преминава входния семафор с над сто километра в час при разрешени четиридесет.

По делото е установено, че от страна на ръководител-движение на гара Калояновец не са допуснати нарушения при подготовката на маршрута за преминаване на влака пътуващ от София за Варна. Шест експертизи са изследвали състоянието на трасето и светлинната сигнализация, а също така и показанията на записващата скоростомерна лента на локомотива. Вещите лица, повторно са потвърдили, че не са установили несъответствия между позициите на гаровите стрелки, състоянието на пулта за тяхното управление и показанията на семафорите.

Апелативните съдии прецениха, че наказанието, наложено на Христо Тиляшев следва да се намали от шест на пет години лишаване от свобода. Подсъдимият до сега не е осъждан, има добри характеристични данни и е преминал на работа в поделение за пътнически превози няколко седмици преди инцидента.

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама