Какви са плюсовете и минусите от пиенето на кафе?

16:30, 27 юни 18 / Любопитно 25 621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пиенето на кафе сутрин е ритуал за много хора, действа ободряващо и има много полезни свойства. За съжаление и негативите не са малко. Ако сте страстни почитатели на кафето, сигурно много пъти са ви казвали да се откажете. Ето плюсовете и минусите от пиенето на кафе.

Ползи от пиенето на кафе

Кафето съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, както и няколко хранителни протеини. Изследванията показват, че консумацията му намалява риска от някои заболявания като паркинсон, алцхаймер, диабет тип 2, камъни в жлъчния мехур, пристъпи на астма, намалява значително риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. и др.

Хората, които пият по три до четири чаши кафе на ден е вероятно да имат повече ползи за здравето, отколкото вреди, сравнение с тези, които не го обичат.

Кафето също е свързано с по-нисък риск от различни видове рак. Учените са установили, че дамите, които редовно пият черната напитка, е много по-малко вероятно да развият отрицателен естроген-рецептор рак на гърдата. Особено ако пият по пет и повече чаши на ден. Кафето намалява опасността и от други видове рак - рак на простатата и рак на черния дроб.

Негативни ефекти

Макар и кофеинът да има положителен ефект, прекомерната му консумация може да има и негативни ефекти. Те включват: безсъние, високо кръвно налягане, намаляване абсорбацията на някои витамини и минерали, като магнезий, цинк и желязо, стомашни киселини.

Кафето съдържа съставки, някои от които се появяват вследствие на процеса на печене. Сред канцерогените, получили от високите температури, са катрани, пиримидин, полициклични ароматни въглеводороди.

Кафето е сред дърветата, които се обработват силно с пестициди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама