Скок на петрола след искането на САЩ за прекратяване на вноса на ирански петрол

11:15, 27 юни 18 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петролните фючърси поскъпнаха здраво към края на търговията във вторник, след като Държавният департамент на САЩ поиска от всички държави да намалят до "нула" вноса на ирански петрол до 4 ноември тази година. По този начин американската администрация се опитва да затегне политическата и икономическа изолация на Техеран в резултат на решението преди време на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от международното ядрено споразумение с Иран и да възобнови икономически санкции спрямо Ислямската република, съобщи БНР.

Купувачите на ирански суров петрол очакваха, че САЩ ще им позволи по-дълъг период от време за постепенно намаляване на техния внос на петрол от Техеран, надявайки се Вашингтон да не налага икономически санкции на държави, които полагат значителни усилия да ограничат покупките на ирански петрол. Тези очаквания се базираха частично на предишни коментари на висши служители от администрацията на Доналд Тръмп, както и на по-ранно решение на администрацията на бившия президент Обама за постепенно ограничаване на вноса на петрол, добиван в Иран, в продължение на няколко години.

Висш служител на Държавния департамент на САЩ обаче заяви, че администрацията на Белия дом няма намерение да прави каквито и да било отстъпки и вместо това ще поиска през следващите дни от други износители на суров петрол от Близкия изток да осигурят допълни доставки на петрол на световните пазари. Тази тактика вероятно ще продължи да ескалира геополитическото напрежение между САЩ и останалия свят с оглед на факта, че администрацията на Тръмп се озова срещу своите съюзници и други водещи икономики като Китай във връзка с тяхната почти единодушна политика по отношение на Иран и с оглед на растящото търговско напрежение, което може да прерасне в мащабна търговска война.

Новината, че САЩ настояват от останалите държави да сведат "до нула" вноса на ирански петрол още до началото на ноември провокира силен ръст на цените на черното злато към края на вчерашната търговия. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с цели 3,6% (ръст от 2,45 долара) към 70,53 долара за барел, нараствайки обратно над нивото от 70 долара за пръв път през настоящия месец, докато фючърсите на петрола сорт Брент се повишиха с 2,1% към 76,31 долара за барел.

Възходящото движение на цените на черното злато продължава и по време на търговията в сряда, като фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през август нарастват с 0,67% към 76,93 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се повишават с 0,4% към 70,98 долара за барел.

Допълнителна подкрепа за растящите цени оказват данни на Американския петролен институт, според които складовите петролни запаси в САЩ се понижиха през последната седмица до 22-ри юни с цели 9,2 млн. барела. Нарушаването на петролните доставки в Канада (прекъсване на работата на канадската петролна инсталация Syncrude до юли включително води до недостиг в Северна Америка от около 360 хил. барела на ден), както и продължаващи проблеми с доставките от Либия (с оглед на сблъсъците на централната власт с бунтовниците) също допринасят за новия солиден подем на цените на суровия петрол.

Поскъпването на петролните фючърси може да се ограничи частично от новината, че Саудистска Арабия е увеличила добивите през юни до 10,8 млн. барела на ден и планира рекордно производство от 11,0 млн. барела дневно през следващия месец.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама