Валентин Радев: Бягствата от затвора са единични случаи

09:30, 27 юни 18 / Политика 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бягствата от затвора са единични случаи, мен ме интересува тенденцията. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев пред БНТ. Бягствата са факт, но трябва да помислим дали броят им се увеличава или намалява спрямо преди, посочи министърът.

Какво е свършила и какво още планира да направи държавата до края на годината за контрол на миграцията в страната и интеграцията на бежанци - това предстои да отчете днес пред колегите си в Mинистерския съвет Валентин Радев.

По повод бягството на пловдивския затворник силовият министър заяви, че това е сериозна полицейска грешка. Предстои проверка на обстоятелствата и какво точно се е случило, увери Радев. Той изтъкна, че последните пет избягали затворници за заловени.

Радев вижда грешка в действията на полицията като причината за побоя в Ботевград. Тепърва предстои да се види какво са направили тези, които са вдигали шум, обясни вътрешният министър. Не са премерени силите на полицията, смята Радев. Той казал на полицаите "много добре трябва да знаете границата, вие трябва да сте подготвени, трябва да внимавате", обясни министъра и добави, че оръжия не са използвани. Ние търсим нашите грешки, а те са непремерено насилие, изтъкна силовият министър.

Радев призна, че не са успели да опазят Владимир Пелов. Полицията не е премерила силите, с които отива. Има кой да осъди тези, които са вдигали шум. Не може да отидат 2-3-5 полицаи срещу 50-100 души. Доколкото знам не е имало употреба на оръжие, води се проверка. Нашата грешка е, че не успяхме да опазим Пелов, пазим всички граждани, стъпка ни трябваше, за да предотвратим две жертви. Продължаваме да получаваме сигнали за другия избягал затворник - Радослав Колев, коментира още министърът.

"В Ботевград има задържани - синът на Пелов и други, не мога да разказвам, внимаваме винаги какво разказваме, господар на досъдебното производство е Прокуратурата", каза още Радев. 

По повод темата, засегната на обсъждането на вота на недоверие за липсата на полиция в малките населени места, Радев обясни, че не е възможно да насити с полиция абсолютно всичи населени места, но навсякъде се правили проверки.

Проблемът не бил липса на желаещи да стават полицаи. Имало проблем в някакъв момент, но сега кандидатите за полицаи са достатъчно. "Ние трябва да подберем най-добрите", заяви Радев. И допълни, че става дума за чисто физически критерии.

"За мен беше изненада, че прекъснаха дебатите по вота на недоверие. Не ГЕРБ реши, че няма нужда от дебати. Ние бяхме подготвени. Останах изумен, че никой от опозицията не иска да говори. Не изчерпаха времето за изказвания", коментира Валентин Радев вчерашните дебати в парламента.

По думите на министъра падат грабежите през последните години. "Всички искаме разкриваемостта да е по-голяма. При срещите си с кметовете, не чух един да стане и да критикува. Купуваме автомобили, пристигнаха около 500 нови. Нека кажат какво искат, аз казах, че ще отида в парламента и ще се бия за тези искания. Платихме униформите - 17.5 млн. лева. Вдигнахме заплатите 15-20%", допълни още Валентин Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама