Колко слънцезащитен крем да нанасяме?

16:30, 03 юни 18 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дори да не изгаряме лесно и кожата ни да е по-тъмна, дори да не смятаме, че слънцето е толкова силно, през топлите месеци не бива да излизаме, без да сме нанесли крем със SPF фактор върху лицето и откритите части на тялото. В противен случай можем сериозно да навредим на кожата си.

А слънцезащитният фактор, указан върху шишенцето на лосиона, важи при конкретни условия. Първо, продуктът се нанася около половин час преди излагане на слънце, а не непосредствено преди това. Между SPF 15 и SPF 30 разликата в защитата е едва 4% - от 93 на 97%.
Но за да бъде осигурена тя, трябва на всеки квадратен сантиметър от кожата да бъдат нанесени два милиграма слънцезащитен продукт. Именно при такива лабораторни условия се определя факторът.
Според английски дерматогол, цитиран от Daily Mail, в повечето случаи нанасяме половината от тази необходима доза. Така и защитата намалява двойно. Затова е добре поне да заложим на лосион с по-висок фактор, пише lifestyle.bg.


На практика
Тези два милиграма на квадратен метър сигурно не ни говорят много. Ето по-просто правило какво количество продукт трябва да нанасяме. Поне шест пълни чаени лъжици ни трябват, за да намажем достатъчно тялото си. А за едноседмична морска почивка трябва употребим шишенце лосион от 200 мл.


Гърбът
Най-често сякаш изгаря гърба ни. И после се шегуваме, че ще трябва да спим на закачалка. А вместо това, можем да предотвратим изгарянето. Tрябва да нанесем доза от слънцезащитния продукт, равняваща се на две монети от по 50 ст.
Разбира се, колкото по-голям гръб имаме, толкова повече продукт изисква. Не сме забравили правилото за сантиметрите и милиграмите, нали? Лежането върху плажната хавлия изтрива лосиона и е необходимо често да нанасяме повторно.
Трябва да го правим и след всяко излизане от водата. Имайки се предвид, че гърбът се излага на слънцето само когато сме на плаж, а най-често на него се появяват признаци на меланома при мъжете, значи не се пазим достатъчно.


Краката и ръцете
При дамите пък най-податливи към изгаряне са краката. Вероятно това се дължи на желанието те да бъдат с шоколадов тен, който след това може да се демонстрира и в града.
Краката и ръцете се нуждаят от по минимум две дози с размерите на монета от 10 ст. - една за долната и една за горната част. Колкото и да ни е трудно, трябва да нанасяме достатъчно продукт и върху задната част на бедрата, защото лесно можем да се окажем с неприятно изгаряне. Не трябва да забравяме и за раменете. Всяко изисква същата доза, както ръцете и краката.


Коремът
Кожата в тази област е доста чувствителна и податлива на изгаряния. Затова е добре да нанесем по-голямо количество (колкото монета от 20 ст.) и е препоръчително да покриваме често с шал или дреха.


Скалпът
Да, ако не сме с шапка през цялото време, прекарано на плажа, трябва да нанесем слънцезащитен продукт и върху кожата на главата. Доза с размерите на 50 ст. е достатъчна, за да избегнем проблеми с кожата и косата.


Лицето
За тази област трябва да използваме специален продукт. Слънцезащитните кремове за лице не са с толкова мазна текстура и не запушват порите. Върху носа, който е най-податлив на изгаряне, можем да нанасяме и крем с цинков оксид върху този с SPF фактор. Той действа като бариера.
Не трябва да подминаваме и ушите, защото чувството да са изгорели не е никак приятно. Челото и вратът трябва да намажем с количество, колкото монета от 10 ст.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама