Американският представител в ООН Ники Хейли: САЩ са готови да нанесат нов удар в Сирия

20:03, 14 апр 18 / Свят 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ ще ударят отново Сирия, ако тя пак използва химическо оръжие, предупреди днес Ники Хейли постоянен представител на САЩ в ООН.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия, Хейли даде да се разбере, че САЩ са в пълна готовност да предприемат нова военна операция срещу сирийското правителство, предава БТА.

„Убедени сме, че парализирахме сирийската програма за химически оръжия. Готови сме да продължаваме този натиск, ако сирийският режим е достатъчно глупав, за да предизвика волята ни.“, затвърди позицията на САЩ, постоянният й представител в ООН Ники Хейли.

Русия трябва да принуди режима в Дамаск към преговори за политическо уреждане на конфликта с цел прекратяване на безкрайните мъки на цивилните граждани в Сирия. Съветът за сигурност на ООН се събра днес по искане на Русия, за да обсъди внесен от нея съвет за резолюция, осъждаща нанесените тази нощ от САЩ, Великобритания и Франция удари по Сирия. Текстът, с който Фран прес се е запознала, изразява „голямо безпокойство“ от „агресията“ на западните сили срещу суверенна държава, която нарушава „международното право“ и Устава на ООН“.

Русия на свой ред вероятно ще наложи вето на френския текст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама