Русия свиква Съвета за сигурност на ООН след атаките в Сирия

14:10, 14 апр 18 / Свят 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия свика извънредно Съвета за сигурност на ООН във връзка с въздушните атаки в Сирия. През нощта Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари върху три обекта в Сирия – едната е близо до Дамаск, а другите две са в района на Хомс в Централна Сирия. Според западните сили целите са подбрани единствено за „отслабване на способността на сирийската военна машина да създава химически оръжия”. Ударите са очаквани през последните дни, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ракети ще лятят към Сирия като отговор на предполагаемата химическата атака в Дума миналата седмица.

"Русия категорично осъжда нападението срещу Сирия, където руски военнослужещи помагат на законното правителство в борбата с тероризма", подчерта Путин, цитиран от ТАСС. С действията си САЩ още повече усложняват хуманитарната катастрофа в Сирия, носят отговорност за страданията на мирното население, на практика си затварят очите пред действията на терористите, които седем години измъчват сирийския народ, провокират нова вълна от бежанци от тази страна и региона като цяло", отбеляза руският лидер.

Путин каза, че за атаката в Сирия е била използвана инсценировка на употреба на отровни вещества срещу гражданското население. "Отново, както и преди година, когато САЩ атакуваха в Сирия базата Шайрат, като предлог бе използвана инсценировка на прилагане на отровни вещества срещу цивилното население - този път в Дума, предградие на Дамаск", каза Путин и добави, че руските военни експерти са посетили мястото на "мнимия инцидент" и не са открили следи от използване на хлор или друго отровно вещество. "Нито един мирен жител не потвърди, че е имало химическа атака", заяви той.

 

Международните реакции не закъсняха.

Британският премиер Тереза Мей определи атаката като „ограничена и целенасочена”. Френската страна също се включи в атаките, като президентът Еманюел Макрон заяви, че Париж и съюзниците му не могат „да толерират да се банализира употребата на химически оръжия”.

Атаките бяха подкрепени също от Канада, Япония и Турция.

Иран остро осъди нападението, а коментар от Китай все още няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама