Захариева: Използването на химическо оръжие е престъпление

13:18, 14 апр 18 / Свят 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Използването на химическо оръжие е престъпление. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след среща при премиера Бойко Борисов. На извънредното заседание, свикано от премиера по повод събитията в Сирия, участваха още вицепремиерът и министър на отбраната  Красимир Каракачанов и ръководителите на службите за сигурност.

„Разглеждаме ракетните удари в Сирия като на еднократната военна операция и като възможност за предотвратяване на нови подобни химически атаки. Считаме, че това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие и че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическото оръжие срещу мирни граждани", каза Захариева.

Тя призова за деескалация на напрежението и изрази подкрепа за работата на Организацията за забарана на химическите оръжия (ОЗХО) и очакваме пълно съдействие на екипите, които трябва да установят дали е използвано химическо оръжие в Дума. Захариева съобщи, че българската страна е била информирана за ракетните удари. Българският външнен министър не очаква ответен удар от страна на Русия.

„Единственото решение за Сирия трябва да е политическо и да бъде взето на масата за преговори", категорична бе Захариева. Тя добави, че няма засегната нито една наша правителствена сграда в Дамаск, нито има пострадали български граждани.

„Няма заплаха за България и няма нужда от допълнителни мерки. Информация от Дамаск и Турция е, че няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция и към България", коментира военният министър Красимир Каракачанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама