Кои кафе напитки са полезни и кои - вредни?

16:00, 10 мар 18 / Любопитно 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Кафето безспорно е сред най-големите изкушения, понякога дори се превръща в наркотик. Ароматът му и способността да ни събужда ни карат често да посягаме към чашата с кофеинова течност. Но от това какво точно има в нея зависи до колко е полезно кафето.

Класика

Чистото дълго кафе е най-здравословният вариант. В него съдържанието на мазнини, калории и захар е сведено до минимум. Само кафе и вода. Но всъщност малко хора го пият без никакви добавки, които до известна степен разклащат славата на обикновеното кафе като ползотворно. А техният избор се оказва най-правилният.

снимка:Pixabay
 

Размерът има значение

Ако сме сред тези, които не могат да пият чисто кафе, то тогава е добре поне да редуцираме големината на дозата. Кафето с мляко, латето или капучиното могат да ни излязат доста солено откъм калорична гледна точка, ако си правим или поръчваме по половин литър. Колкото по-малко количество, толкова по-малко калории. Има логика, нали?!

Толкова любимо

Капучиното се нарежда сред любимите кафе специалитети. Комбинацията от кофеин, мляко и пухкава пяна е любима на мнозина. А на експертите им е трудно да преценят точно в коя категория да го сложат - във вредните или по-скоро полезните кафе напитки.

снимка: Pixabay

 

Със сигурност капучиното е най-добрият вариант сред изкусителните кафе напитки и е по-малкото зло от следващата вкусотия.

Сладко, но...

Мокачиното и останалите ароматизирани кафе напитки, за направата на които се използват различни сиропи и още куп сладки добавки, са истинска калорийна бомба. Кофеинът в случая остава на доста заден план, а зъбите ни започват да скърцат от захар.

 

Да не говорим и за голямото количество пълномаслено мляко, което съдържат. Въпреки че никак не са от най-полезните, в последните години подобни кафе специалитети добиват все по-голяма популярност и могат да бъдат поръчани във всевъзможни разновидности, пише Lifestyle.bg, позовавайки се на  Daily Mail.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама