Първи преговори между ЧЕЗ и „Инерком България”

08:10, 07 мар 18 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи преговори между „Инерком България” и „ЧЕЗ-Прага” са се състояли в Прага, съобщиха от пресцентъра на купувача. Във вторник следобед Гинка Върбакова е разговаряла с представителите на ЧЕЗ и ги е уведомила за искането държавата да участва в сделката.

Решено било компаниите да уведомят българската Комисия за защита на конкуренцията за сключената сделка. Пред NOVA Върбакова обяви, че има насрочени редица срещи с продавача, които ще продължат до края на седмицата. От тях ще стане ясно дали Чехия ще даде зелена светлина на сделката.

От „ЧЕЗ Груп” обявиха, че сделка ще има, без да влизат в подробности, съобщи NOVA. Все още не е ясно дали и от къде са осигурени средствата за покупката на българските активи.

В същото време пред Министерски съвет се организира протест под надслов "Да му дръпнем шалтера. Оставка" срещу сделката за ЧЕЗ. Протестът е организиран в социалните мрежи, но е подкрепен от БСП. Исканията на протестиращите са за незабавна оставка на кабинета "Борисов" и назначаването на служебно правителство.

Междувременно стана ясно, че ЧЕЗ започва вътрешно разследване кой е изпратил на българския министър председател поверителна информация за продажбата на българските активи на компанията. За това съобщи чешкото издание "Хосподарске новини". 

В ЧЕЗ се опасяват, че след изтичането на тази информация,  банките и другите институции, които са били готови да отпуснат заеми на българската фирма "Инерком", може да се откажат от участие в сделката. Пред чешкото издание представители на ЧЕЗ са заявили, че компанията едва ли ще се съгласи в покупката да участва и българската държава, с която в момента се води арбитражно дело за 15 милиарда крони или 590 милиона евро. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама