Археолозите смятат, че са открили печата на пророк Исая

20:15, 26 фев 18 / Свят 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолозите са открили древен глинен печат от времето на mророк Исая, върху който се чете името му. Печатът е на възраст 2700 години и се нарича була.

Печатът е открит само на три метра от открития през 2015 г. печат на юдейския крал Езекия, чийто съветник е бил Исая. Главният автор на изследването Ейлат Мазар от Еврейския университет в Eрусалим, казва, че ако това наистина е булата на пророка, не е изненадващо, че е открита в такава близост с тази на царя, съобщи Lifestyle.bg. 

Това би било първото доказателство за съществуването на пророка, чието име към момента се среща само в религиозни текстове, включително в Книга на пророк Исая в Стария завет на Библията.

За съжаление печатът е счупен - върху него се чете името на Исая (Yesha'yah[u]), последвано от три букви - НВИ, които са и първите три букви на думата "пророк" на иврит. Но печатът е счупен точно след тези три букви и не позволява на учените да бъдат категорични.

Ако тези букви не са били последвани от нищо, това би означавало, че те просто обозначават името Нави, според Мазар. Така, булата може да се окаже, че е принадлежала на друг човек с името Исая, син на Нави. А пророк Исая е син на Амос.

На задната страна на булата е запазен пръстов отпечатък, а вероятността това да е отпечатъкът на светия пророк е вълнуваща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама