Корнелия Нинова иска среща с посланика на Чехия

13:40, 26 фев 18 / Политика 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви среща с посланика на Чешката република Душан Щраух, съобщиха от пресцентъра на партията.

Очаква се срещата да се осъществи до края на тази седмица. На нея Нинова ще връчи писмо на посланика до чешкото правителство с въпроси относно продажбата на ЧЕЗ.

Нинова обяви
още в неделя, че ще отправят запитване до чешкото правителство и до Европейската комисия за сделката с ЧЕЗ. Причината за тази инициатива Нинова обясни с твърдение на управляващите, че сделката е направена по чешкото законодателство.

Преди дни чешката ЧЕЗ продаде активите си в България на частна фирма от Пазарджик. Собственик на "Инерком груп" е Гинка Върбакова. Активите на
фирмата са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Сделката за продажбата на ЧЕЗ предизвика бурни реакции в политическите среди.

Миналата седмица от БСП попитаха, защо държавата не се е намесила и не е участвала в покупката на дружеството.

БСП ще поиска и изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Левите искат да го питат водил ли е разговори с премиера на Чехия за ЧЕЗ и поемал ли е ангажименти, кои банки ще се ангажират по тази сделка, правителството ангажирало ли е държавната банка за развитие с финансиране на тази сделка. От това изслушване ще последват изслушване на КЕВР, на Комисията за финансов надзор, на КЗК и всички български институции, смята Нинова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама