Меркел представи членовете на новия кабинет

08:20, 26 фев 18 / Свят 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер и лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел посочи имената на политиците, които ще станат министри на консерваторите в бъдещия кабинет. Те са смесица от млади и ентусиазирани политици и опитни лидери. 

Макар да беше постигнато разбирателство между християн-демократите и социалистите за съставянето на кабинет, все още предстои вътрешно гласуване в партията на Мартин Шулц. Въпреки това канцлерът Ангела Меркел заяви, че е готова да управлява.

"Вярвам, че създадохме един енергичен и гледащ в бъдещето екип. Има и повече опит. В момента аз съм единствената, която надхвърля 60-те. Екипът е по-млад и може да се справи със бъдещите ни задачи, а те са наистина много".

Начело на министерството на отбраната остава Урсула фон дер Лейен. "Тя постави началото на множество реформи. Всички знаят, че управлението на това ведомство е сложно. В областта на отбраната имаме множество задачи", каза Меркел при представянето на списъка, предаде БТА.

Канцлерът потвърди, че е издигнала за министър на здравеопазването Йенс Шпан - представител на консервативното крило в ХДС и противник на имиграционната политика на Меркел. Местни наблюдатели определиха това решение като неочаквано.

Министър на икономиката ще стане Петер Алтмайер, който бе начело на администрацията на канцлера. Селското стопанство ще бъде поето от Юлия Клекнер, а образованието - от Аня Карличек.

Съдбата на бъдещото правителство в момента зависи от Германската социалдемократическа партия, която на 4 март трябва да реши дали подкрепя коалицията с консервативния блок на Меркел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама