Оранжев код за цялата страна заради влошаването на времето

07:15, 26 фев 18 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На територията на цялата страна днес ще бъде в сила вторият по значимост оранжев предупредителен код. За областите Смолян и Кърджали кодът е червен.

Заради преминаващ през следващите часове южно от нашата страна средиземноморски циклон обстановката в страната ще се усложни. Ще бъде ветровито със студен североизточен вятър със скорост на места до 70 км/ч. В цялата страна ще има обилни валежи от сняг. Ще се образува нова снежна покривка – на север до 30-40см, в столицата около 30 см. 

Най-тежко ще бъде положението в областите Кърджали и Смолян, където се очакват около 40-50 см. снежна покривка – там утре е в сила червен код за опасно време, в останалата част от страната предупреждението е от втора степен. Заради силния вятър ще има условия за виелици и навявания. А през следващите дни застудяването ще продължи, като в сряда нощните температури ще паднат до минус 15-16 градуса.

Възможни са виелици и снегонавявания, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". От там още от вчера посъветваха шофьорите ако не се налага спешно пътуване, то да се отложи поради очакваното влошаване на времето.

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Настилките са обработени, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканските пътища. В готовност са около 3000 машини.

При рязко влошаване на времето ще бъде ограничавано движението на тежкотоварните превозни средства, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия. 

Необходимо е автомобилите да са със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят от АПИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама