Макрон иска по-твърди закони за имиграцията и убежище във Франция

11:32, 21 фев 18 / Политика 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Еманюел Макрон предлага по-твърди закони за имиграцията и убежище във Франция на фона на остри критики от страна на групите за защита на правата на човека, съобщава "Ройтерс".

Законопроектът ще удвои до 90 дни времето, през което могат да бъдат задържани нелегални имигранти и да съкрати крайните срокове, за да кандидатстват за убежище, и това ще направи незаконното преминаване на границите престъпление, наказуемо с една година затвор и глоби.

Правителството заявява, че иска да бъде твърдо и справедливо по отношение на имиграцията, като законопроектът ще улесни предоставянето на убежище на непълнолетните и ще се стреми да намали наполовина времето, необходимо на органите да обработват всяко искане за убежище.

Парламентарното мнозинство на Макрон, което включва депутати, които имат своите корени в десни и леви партии към момента е много обединено, то миграционните планове на правителството предизвикват безпокойство.

Матьо Орфели, депутат от партията на Макрон коментира, че увеличаването на срока за задържане от 45 дни на 90 дни е проблематично и допълва, че възнамерява да внесе изменения, за да промени законопроекта.

Друг депутат от партията на Макрон, Соня Крими, обвини правителството, че си "играе със страховете на хората" посредством миграционната реформа. "Не всички чужденците във Франция са терористи, не всички чужденци мамят със социални помощи", коментира тя пред вътрешния министър Жерар Колумб в парламента през декември.

Миграционният законопроект на Макрон, набира все повече критики във Франция. Лявото списание Obs показва черно-бяла снимка на лицето му, обвито с бодлива тел, върху корицата си с думите: "Добре дошли в страната на правата на човека".

Този законопроект "представлява сериозно нарушение на правата на бежанците и мигрантите във Франция", заяви Жан-Клод Мас от благотворителната организация Cimade, която помага на мигранти и търсещите убежище.

Това обаче може да се окаже популярно сред гласоподавателите. Проучване на общественото мнение, направено от BVA по-рано този месец показа, че 63% от френските гласоподаватели считат, че във Франция има твърде много имигранти.

Броят на подалите молби за убежище във Франция е рекорден през 2017 г., достигайки 100 000 души.

Това все пак е доста под 186 000 търсещи убежище, регистрирани през същата година в Германия, дори след като пристигащите в Германия са спаднали рязко, тъй като през 2015 г. достигат 890 000 души.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама