Нивото на океаните продължава да се покачва застрашително

13:01, 13 фев 18 / Свят 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивото на световното морско равнище може да нараства с един сантиметър годишно до края на 21-ви век, смятат учените. Скоростта на покачване се увеличава ежегодно с около 0.08 мм – постоянното и постепенно годишно покачване изобщо не се е запазило, твърдят изследователи, след като анализираха сателитните данни за последните 25 години.

Учените са изчислили, че общото ниво на световния океан е скочило със 7 сантиметра за 25 години, което означава, че нивото на океаните расте с около 3 милиметра на година. Тази скорост обаче не е твърда константа. Парниковите емисии продължават да повишават средните температури на Земята, което провокира топенето на ледовете, респективно на нивото на световния океан.

Това означава, че общото увеличение между 1993 година и 2100 година може да бъде 65 сантиметра, според Стив Неръм, изследовател от университета в Колорадо.

Напрежението в края на века би поставило ниско разположени райони на Земята в голяма опасност, включително големите крайбрежни градове като Маями и Шанхай.

Ако нивото на океаните и моретата се повиши с 65 сантиметра, това ще предизвика значителни проблеми навсякъде по света. Природни бедствия в резултат на покачването могат само да влошат положението.
Това ще се случи само и единствено, ако човечеството не промени отношението си към глобалното затопляне и не го разпознае като главната опасност за живота на Земята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама