ГЕРБ поиска от КС преценка на Истанбулската конвенция

15:55, 08 фев 18 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ внесе в Конституционния съд (КС) искане за преценка на съответствие на Истанбулската конвенция с Конституцията. Искането беше внесено от председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков.

"Конституционният съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията", заяви Данаил Кирилов след депозираното искането.

"Анализирали сме всички отрицателни становища. Дали сме и нашите аргументи „за”. Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии", поясни Кирилов.

Според него, реалните варианти са два – Конституционният съд да приеме, че Конвенцията съответства на Конституцията и ратификацията е допустима, или обратното.

„Съобразно това кой от тези варианти ще се случи, ние ще съобразим по-нататъшното си правно поведение. В никакъв случай не искаме да коментираме бъдещи, евентуални или хипотетични промени в Конституцията. Това е един следващ въпрос, който зависи от много обстоятелства, включително и от съгласието и консенсуса в парламента”, допълни Кирилов.

„До този момент ние активно се борим за подкрепа в парламента, но бих казал, че не събираме кой знае колко широка подкрепа в парламентарния аспект на този анализ”, коментира още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама