Полицейските обувки не отговарят на изискванията и на нуждите на полицаите

18:35, 08 фев 18 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кубинките, които носят полицаите, не отговарят на нуждите им. Това показва изследване, направено посредством социалните медии сред членовете на СФСМВР от жандармерията, охранителна полиция, пътна полиция, гранична полиция, съобщи news.bg. Изследването е направено за периода октомври 2017 - януари 2018 година.

Валентин Попов от СФСМВР заяви, че това не е конфронтация, а сигнал за помощ на синдиката към служителите, които разработват спецификациите за облекло и обувки. Вече е имало среща със заместник-министър Стефан Балабанов по темата, уточни още Попов.

Изследването беше представено от Свен Селингер - експерт по специализирани обувки за полицията и армията в ЕС, Азия и Близкия Изток и специален съветник на Европейски полицейски съюз.

Изследване на приемането на настоящите специални обувки, използвани от полицаите у нас показва, че от всички, попълнили анкетата, 85% използват официалните обувки, предоставени от МВР, а 13% си ги купуват.

63% заявяват, че не се чувстват удобно в тях, а 37% смятат, че са удобни. 51% изпитват болка като ги носят, а за 49% това не е така. 79% заявяват, че кубинките се мокрят, 21%- не. На 45% краката силно се изпотяват в тях, за 47% потенето е малко, а за 8% - няма изпотяване.

Липсата на водоустойчивост и способност за дишане са основните причини за екстремните температури, на които са подложени краката на полицаите, а това води до увреждане на краката.

За 57% краката им замръзват в кубинките, 33% заявяват, че това понякога се случва.

67% от служителите казват, че обувките, получени от МВР, се късат в първите 12 месеца, но само 27% могат да ги заменят. 24% от полицаите изпълняват професионалните си задължения със скъсани кубинки.

59% от служителите трябва да използват кубинките си за повече от 12 месеца, но 89% от тях вече са повредени или скъсани.

84% не са удовлетворени от кубинките, които получават.

Заключенията на изследването са, че настоящите полицейски обувки в България не отговарят на съвременните изисквания и нужди на полицаите за изпълнение на задълженията им.

За конкретни препоръки за кубинките било рано, заяви Попов.

Селингер посочи, че трябвало да се започне да се мисли по концепцията и спецификациите.

Цената на кубинките, по които ги получава МВР е 55 евро, съобщиха от синдиката, като по думите на Валентин Попов на свободния пазар можело да се намерят на значително по-ниски цени. Той уточни, че ще предложат на МВР по какъв начин да се получават униформи и обувки.

В заключение Попов заяви, че за да е полезен, полицаят трябва да е добре обучен, облечен и силно мотивиран, а от СФСМВР ще работят активно по първите две, за да се премине към третото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама