Закопчаха за корупция 15 италиански съдии, прокурори и адвокати

14:20, 08 фев 18 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Корупция, участие в престъпно сдружение, фалшифициране на документи, създаване на препятствия пред правосъдието, пилотиране на присъди – това са тежките обвинения срещу арестуваните вчера в Рим, Милано и Сицилия петнайсетима души - съдии, прокурори, адвокати, предприемачи и журналисти. Според прокуратурите в столицата и сицилианския град Месина престъпната банда била организирана от смятания за най-разтропан в момента италиански адвокат с клиенти по цял свят - 48 годишния Пиеро Амара. Първи негов помощник в начинанието за печелене на много пари чрез юридически врътки и влияние в държавните институции пък се оказва приятелят му и виден предприемач Фабрицио Чентофонти.

Като най-важна птица сред юристите, нарочени за престъпници от римските прокурори Паоло Йело, Родолфо Сабели и Джузепе Кашини, медиите на Апенините очертаха бившия председател на Държавния правен съвет – съдия Рикардо Вирджилио. Ами той бил „пилотирал“ по настояване на адвоката Амара три присъди, чрез които няколко предприемачи спечелили от държавни търгове над 400 млн. евро. В замяна високопоставеният магистрат получил по сметка в Швейцария към 800 хил. евро, луксозна ваканция за него и цялото му семейство в Дубай и няколко почивки в най-шикозните италиански курорти. Втори по важност в бандата според медийната класация е бившият прокурор от Сиракуза Джанкарло Лонго, който информирал редовно Амара за хода на разследванията срещу негови клиенти и съответно защитникът намирал начини да ги отправи в желаната посока. За „помощта“ Лонго също бил „награден“ - с „влог“ от стотина хиляди евро и екзотично пътуване до Дубай, при това в компанията на знойни красавици. Сред арестуваните членове на престъпното сдружение са също така професора по право в Университета на Рим Винченцо Назо и известния сицилиански журналист Джузепе Гуастела.

Прокурорите в Рим и Месина твърдят също така, че групата на адвоката Пиеро Амара била направила при това доста успешен опит да отклони по лъжлива следа следствието срещу бивши и сегашни шефове на държавната компания за течни горива „Ени“ за рададени подкупи в Африка за над милиард евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама