Северна Корея отново демонстрира военната си мощ с парад

12:30, 08 фев 18 / Свят 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, се състоя в столицата Пхенян, съобщиха световните агенции.

Севернокорейската телевизия не излъчваше събитието на живо. На него не бяха поканени и чужди журналисти, но в социалните медии се появиха видео кадри, на които се виждат
десетки камиони с войници, махащи към ликуващото множество, и друга военна техника.

Според южнокорейски правителствен служител, цитиран от японската агенция Киодо, в парада на централния площад "Ким Ир-сен" в Пхенян са участвали най-малко 13 000 военни, десетки хиляди граждани, носещи цветя и скандиращи лозунги, и зрители.

По-късно Централната телевизия на КНДР излъчи кадри, на които се вижда лидерът на страната
Ким Чен-ун да приема рапорта на командващия парада, след което се качва на трибуната.

Няма и информация дали Северна Корея е демонстрирала на парада стратегически оръжия, като междуконтинентални балистични ракети. Японската телевизия Ен Ейч Кей показа няколко видеосюжета и снимки, пуснати от чужденци в Туитър, на които се вижда голямо струпване на бойна техника, в частност танкове, в района на централния площад.

Парадът бе организиран в навечерието на официалната церемония за откриване на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан.

Според някои анализатори организирането на военен парад в Северна Корея точно преди голямото спортно събитие в южната й съседка
може да влоши атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама