Турция "насъсква" Ислямска държава срещу Сирия

11:20, 08 фев 18 / Свят 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция набира и преквалифицира бойци от Ислямска държава, за да се осъществи нахлуването им в кюрдския анклаф на Африн в Северна Сирия, сподели „бивш“ източник от ИСИС.

„Повечето от хората, които се бият в Африн срещу органи на реда са бойци именно от Ислямска държава. Турция в началото на операцията си се опита да заблуди хората , че се бори с Ислямска държава,но всъщност те обучават нейни членове и и ги изпращат в Африн.“, каза бивш военнослужещ на ИСИС, който е в тясно съприкосновение с движението на джихадите.

От началото на сирийската гражданска война през 2011 година, Турция има двусмислени отношения с джихадските групи. Първоначално тя позволява на джихадски бойци и военното им оборудване да навлязат в Сирия, но тази „толерантност“ изчезна след падането на Мосул през 2014 година – градът бива превзет от ИСИС, което предизвика бежанска вълна от 500 000 души, изселващи се от Мосул.
Ислямска държава вече показа признаци, че се опитва да се съживи след тежките поражения през 2014-та и 2017-та година, ликвидирайки местни врагове и стратирайки партизански атаки в места, които са слабо защитавани.

Ислямските бойци се присъединяват към „Орган за финансови услуги“ и турската армия, защото са подложени на натискт от страна на турските власти. От гледна точка на Турция, набирането на бивши бойци от ИСИС означава, че ще може да се възползва от „опитни кадри“. Друго предимство е, че те не са турски граждани, така че ако се стигне до фатални последици, това няма да навреди на турското правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама