350-грамово бебе оцеля след раждане в Белград

10:50, 08 фев 18 / Свят 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бебе, тежко едва 350 грама, е родено преди три седмици в белградска гинекологична клиника. Това е най-малкото оцеляло новородено в Сърбия.

Здравословното състояние на момиченцето, родено преждевременно, през 28-та седмица, е добро. То има застой в растежа, което е много рядък случай и може да се дължи на различни причини. Лекарите обясниха, че през 28-ата седмица бебето трябва да тежи над един килограм.

Новороденото е преместено в Института по неонатология, диша и се храни нормално. Здравето на майката също е добро и тя е изписана от болницата.

Преди това момиченце рекордът за най-малко бебе беше на Вук, роден през 24-ата седмица поради лекарска грешка и тежък само 470 грама. Вук сега е на пет години.

В България най-малкото оцеляло бебе е родено в "Майчин дом" с тегло от едва 450 грама. Според неонатолозите, над 80% от бебетата, родени преди 26-ата гестационна седмица от бременността, не оцеляват. Останалите пък често имат сериозни увреждания. 

Най-малкото бебе, спасено от лекарите в Япония, е тежало едва 289 грама, а в Германия през 2010 г. родената едва 450 грама Фрида също оцеля. В САЩ най-малкото бебе, което e спасено, е изродено чрез секцио в 21-ата гестационна седмица от бременността. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама