Жандармерията влезе в ромската махала на Ихтиман

10:05, 08 фев 18 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акция на жандармерията и полицията е била проведена тази сутрин в ромската махала на Ихтиман след сблъсъците между полицаи и роми на 6 февруари. По непотвърдена информация се издирват четирима младежи от махалата, съобщи NOVA

Жители на квартала твърдят, че тази сутрин един човек е починал. Здравословното състояние на 64-годишния мъж се е влошило, след като служителите на реда са влезли в дома му, обясняват хората от ромската махала. 

Засиленото присъствие на органите на реда идва след създалото се напрежение и нанесен побой на полицаи. Двама души от махалата все още са в ареста заради насенени удари спрямо двама служители на реда. 

Вечерта на 6 февруари в града се стигна до сблъсъци между служители на реда и роми, след като полицаи опитали да арестуват шофьор без книжка. Шофьорът на джип опитал да избегне полицейска проверка, като не се подчинил на знак да спре, ударил патрулен автомобил, избягал и се скрил в махалата. 

При проверка на адреса на водача избухнал скандал между неговите родители и полицаите, а впоследствие се стигнало до сблъсъци с роми от квартала. Пострадали са двама униформени.

Основна роля в екшъна са имали майката и бащата на младежа. Те са били задържани заедно с друг човек от квартала, който е проявил агресия. Шестимата полицаи разказват, че за секунди били обкръжени от 60 души. „Започнаха да ни блъскат, да ни удрят, скъсаха ни униформите. По ръцете имам охлузвания, устата ми е разбита”, разказа един от полицаите.

Вчера 23-годишният шофьор Мюлер Даскалов се е предал в полицията и е задържан.

NOVA съобщи, че според хора от ромската махала след акцията там има починал заради агресивни действия на полицията. До момента няма подобна информация от МВР. Хората твърдят, че бащата на един от издирваните е починал, след като униформените нахлули грубо в дома му.

Междувременно bTV излъчи изпратени от зрител видеокадри от полицейското управление в Ихтиман, от които се вижда как мъж от ромски произход е каран да извършва различни действия, като да "танцува" на глава. Зрителят твърди, че видеото показва полицейски произвол, защото хората зад кадър са служители на реда. 

Началникът на районното управление Лъчезар Колев потвърди, че кадрите са от сградата му, а заснетият мъж е криминално проявен, който в момента е в софийския затвор. Той добави, че е не е бил информиран за подобен случай, и посочи, че не би трябвало да има такова отношение към задържан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама