Нови преговори за името на Македония

16:40, 09 яну 18 / Свят 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи пристигна в Гърция в нов опит за разрешаване на 25-годишния спор около името на своята страна, съобщи АП. Османи ще разговаря с гръцкия външен министър Никос Кодзияс и със заместник външния министър Георгиос Катругалос.

Въпросът блокира членството на Македония в НАТО и по-близката интеграция с Европейския съюз. Сега Скопие и Атина са решени да приключат спора преди юни, когато е срещата на върха на НАТО. Разговорите са възможни след като македонското правителство изостави „крайните си позиции“, коментира гръцкият правителствен говорител Димитрис Цанакопулос.

Преди днешните разговори, в интервю за телевизия Антена, Никос Кодзияс коментира, че Скопие не може да се интегрира в международни организации, докато не бъде намерено решение за името. Кодзияс съобщи, че Атина има свое предложение какво да бъде то. Целта е да се намери съставно име, което може, но не е задължително, да е с географско определение, което да различава БЮРМ от гръцка Македония, коментира още министърът.

Кодзияс отхвърли възможен референдум в Гърция по въпроса с аргумента, че това е работа на правителството. Референдум в Македония би застрашил преговорите, коментира от своя страна Буяр Османи.

Един дългогодишен спор е на път да бъде разрешен, отбелязва гръцкият вестник „Катимерини“. Изданието пише, че Атина ще предложи на Скопие името „Република Македония на Вардар“, но има малък шанс македонското правителство да го приеме.

Специалният представител на ООН за преговорите Матю Нимиц предлага два варианта - Северна Македония или Нова Македония. Последният вариант изглежда най-близо до идеята на Скопие за име, а също така е приемлив и за Атина, която едва ли би искала да има географско понятие като "Северна" или "Горна" заедно с името Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама