Фандъкова: София ще бори мръсния въздух със „зелен билет“ (ВИДЕО)

11:40, 09 яну 18 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въвеждане на т.нар. „зелен билет“, който ще позволи на столичани да се възползват от по-евтин градски транспорт, е част от предложените краткосрочни мерки пред Столичния общински съвет за борба със замърсяването на въздуха. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова като коментар на регистрираните критични нива на мръсен въздух в столицата през последните дни, съобщи БГНЕС.

Информацията в сайта airtube.info показа, че вчера въздухът в почти всички части на София е бил замърсен драстично над нормите, като най-мръсен е бил в квартал Овча Купел.

AirBG.info – проект на фондация "Код България" / БГНЕС

Предложението, което Фандъкова се надява да бъде разгледано следващия вторник в Комисията по екология на Общинския съвет, е когато има опасност от мръсен въздух в София общината да прилага билет за градския транспорт на цена от 1 лев, двойно по-скъпа синя зона за паркиране и забрана за движение на автомобили в центъра.

снимка: БГНЕС

“Да, имаме всеки ден около двойно превишение на фини прахови частици, това разбира се се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но и на отопляването на твърдо битово гориво“, коментира още кметът на София.

Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на стари автомобилни гуми във всички райони на града, за да може да се бори с причините, а не с последствията. Правят се и проверки от полицията и Столичен инспекторат, каза още Фандъкова във връзка с изгарянето на гуми, предимно в кварталите с ромско население.

„За мен основно и най-важно е да се спрат некачествените горива на пазара. Затова по наше настояване МОСВ разработва и имаме уверението, че вече са готови със стандартите на горива, така че на пазара да не се пускат горива с повишено съдържание на пепел, на сяра и т.н. Защото виждаме, че дори най-голямото замърсяване беше на 1-ви януари, когато трафик и движение в София почти нямаше“, заяви още Йорданка Фандъкова.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама