Северна и Южна Корея започнаха преговори на високо равнище

09:37, 09 яну 18 / Свят 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна и Южна Корея започнаха преговори на високо равнище за нормализиране на отношенията помежду им.

Това е първата подобна среща от две години насам.

Преди началото на срещата, Южна Корея заяви, че ще повдигне въпроса за подобряване на двустранните отношения като цяло.

 

Малко след началото представител на Министерството на обединението на Република Корея обяви, че страната му е предложила на Северна Корея да предостави на разделените от границата семейства да се съберат по случай Лунната нова година (Солал), която се отбелязва на 16 февруари и която съвпада с провеждането на Зимните олимпийски игри в Пьончан.

Въпросът е един от най-емоционалните последици от Корейската война и съгласието от страна на КНДР ще се счита за голяма крачка напред към затоплянето на отношенията между двете Кореи.

От южнокорейското ведомство разкриха още, че по време на преговорите Южна Корея е отправила и искане за провеждането на преговори между представители на въоръжените сили на двете страни. Това трябва да спомогне за деескалацията на напрежението на Корейския полуостров. Република Корея предложи на Северна Корея да проведе разговори между представители на въоръжените сили на двете страни. Това съобщи във вторник представител на Министерството на Република Корея. За момента обаче не е известна реакцията на Севера.

По основната тема на разговорите - участието на севернокорейска делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри, стана ясно, че КНДР е склонила да изпрати делегация на високо равнище, включваща представители на Националния олимпийски комитет, спортисти, поддръжници, артисти, наблюдатели, демонстрационен екип по таекуондо и журналисти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама