Любен Дилов-син ще представи книга на баща си

19:00, 26 дек 17 / Култура 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Любен Дилов-син, Маргарита Дилова и издателство „Ентусиаст" ще представят на книгата на Любен Дилов „Напред, човечество!".

Събитието ще се проведе на 28 декември 2017 г. от 18ч. в Книжен център „Гринуич", гр. София, бул. „Витоша" №37.

„Какво би се случило, ако внезапно всички психично болни на Земята изчезнат, отвлечени от извънземни?”, е лайтмотивът на книгата.

За да отбележи 90-годишнината от рождението на Любен Дилов, издателство „Ентусиаст“ публикува том четвърти от събраните му съчинения, съдържащ хумористична и сатирична фантастика.

В тома са поместени някои от най-знаменитите разкази на прочутия ни фантаст, включително и „Напред, човечество“, който се нарежда сред най-превежданите в чужбина български текстове за всички времена.

Любен Дилов е определян от писателите Аркадий Стругацки, Станислав Лем и Фредерик Пол като „един от десетте най-ярки представители на философската научна фантастика“.

Автор е на повече от 40 романа и сборници с повести и разкази, преведени на основните европейски езици, на японски и на китайски, в общ тираж от над 3,5 милиона екземпляра.

Носител е на множество национални и европейски награди, сред които „Еурокон“ (1976) за романа „Пътят на Икар“.

Тънката ирония и често парадоксалният му социален критицизъм дават основание на мнозина да отбелязват, че фантастичният жанр е просто находчив опит Дилов да маскира истинските си прозрения за обществото в България по времето на комунизма.

Той е от малцината български писатели, които непосредствено след 10 ноември 1989 г. изваждат няколко от т.нар. „ръкописи в чекмедже“ – трудове, за които е смятал, че е невъзможно да бъдат издадени по време на режима.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама