6 начина, с които да се предпазите от болестите през зимния сезон

18:00, 27 ное 17 / Любопитно 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зимата е тук!

Има доста начини, с които да се предпазите от болестите по време на настъпилия студен сезон, без употреба на медикаменти.

Ето някои от тях, за които съветват експерти в областта на настинките:

1. Избягвайте други хора

"Моят номер е да запазите това, което аз наричам „разумно отдалечаване от кашлица и кихане", казва професор Джон Оксфорд, главен експерт по болестите. "Ако сте в градския транспорт и някой около вас кашля, отминете. Създайте колкото е възможно по-голямо разстояние между него и вас.", съветва той.

2. Мийте ръцете си по много пъти

Ръцете, казва професор Оксфорд, са "може би най-плодотворният начин за разпространение на зимните вируси". Той препоръчва да ги миете два пъти по-често през зимата - особено ако работата ви включва поздравления през целия ден или ако работите в офис и докосвате нещата, докоснати от други, като дръжки на вратите, канцеларски чаши и т.н.

"Измивайте редовно ръцете си през целия ден със сапун и доста топла вода", казва професор Оксфорд. "Никога не използвайте студения кран, защото микробите не обичат топла вода".

3. Разменете сандвича с топла супа

"Горещите храни и напитките са идеални за това време на годината", казва експертът по болести Жасмин Хемсли. "Логично е да се мисли сезонно за това, което ядем и пием."

Неотдавнашно проучване установи, че пиенето на всякаква топла течност - като чай, супа или яхния - помага за облекчаване на симптомите на настинка и грип, освен това те помагат да поддържате хидратирането си, което също може да намали риска от кашлица.

4. "Спете със сезоните"

Сезонните промени могат да окажат влияние върху способността ни да спим, а проучванията показват, че популациите, които са подложени на драматични сезонни промени, като тези в Северна Европа, страдат повече от безсъние, умора и ниско настроение през зимата, отколкото много горещи страни с по-малко сезонни промени.

Зимната сънливост може да бъде причинена и от спадане на нивата на енергийно повишаващия витамин D.

"Избягвайте интернет и късни телевизионни предавания, а преди да си легнете си вземете горещ душ.", казва д-р Нийл Стенли. И накрая, ограничавайте захарта вечер, тъй като това показва, че нарушава способността да се „изключите” и да заспите спокойно.

5. Съхранявайте Витаминът „D” в организма си

Изследванията, публикувани в British Journal of Nutrition, показват връзка между инфекциите на горните дихателни пътища и ниските нива на витамин D, който е известен като "слънчев витамин", тъй като телата ни го произвеждат естествено след случайно излагане на слънчева светлина.

Нашите нива на витамин D могат да се стопят през зимата, защото има по-малко дневни часове и ние прекарваме по-малко време навън. Така че, за да се избегнат кашлица и инфекции в гърдите, яжте много богати на витамин D храни като мазни риби, като риба тон, скумрия и сьомга, говеждо, сирене и яйца.

6.  Изчистете въздуха в белите си дробове

Ако не ви харесва да отваряте прозорците и да изпускате топлината от дома си, отидете на разходка. На открито - далеч от градския въздух.

Според треньорът Джеймс Дюган "ходенето на чист въздух е най-доброто лекарство, което може да има. И през това време на годината винаги казвам на клиентите ми, че няма такова нещо като лошо време, има само лоши дрехи."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама