Лувър в Абу Даби отваря врати

11:06, 27 ное 17 / Култура 25 652 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В събота Лувъра Абу Даби ще отвори врати за публиката, повече от 10 години след като Франция се съгласи да заеме името на Лувъра за Обединените арабски емирства, като част от сделка с агенция "Франс-музей", която струва над 1 милиард долара.

Лувъра Абу Даби се опитва отново да разкаже историята на глобалното творчество, като отнеме предмети от обичайните им отдели и обедини историята на човечеството в един непрекъснат поток.

Проектиран е от архитекта Жан Нувел, награден с наградата "Pritzker", с общо 7850 алуминиеви звезди за купола, който е с диаметър 180 метра и тежи над 7700 тона.

Музеят е построен на сух док от 503 000 кубически метра пясък. По-късно, басейните около музея са изпълнени с вода, за да постигнат огромния ефект на сградата.

Лувъра Абу Даби също е оборудван със собствено яхтено пристанище за частни яхти и пристанище, което скоро ще стартира услугата "такси по вода".

Споразумението с Франция обаче означава, че музеят е взел назаем няколко шедьоври от 13 френски институции. Акценти включват "La Belle Ferronniere" на Леонардо да Винчи, една от само 15-те известни картини на художника, както и автопортретът "Ван Гог" от 1887 г. и "Гара Сен-Лазаре" на Клод Моне.

Основният фокус на музея е древните произведения на изкуството и предметите, но има нови творби на живи художници на открито между изложбените зали.

В Лувъра Абу Даби ще има специален център, който предлага място за учените да научат повече за колекцията.

В централното пространство под купола ще има временни изложби, специално пригодени за деца, както и интерактивни изложби, които децата могат да докоснат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама