Кметовете на кметства у нас искат пряк избор

14:30, 03 ное 17 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На среща с народните представители от НФСБ от Националното сдружение на кметствата в България настояха още за делегирани бюджети и равен достъп до европрограмите.

За пряк избор във всички населени места настояха представители на Националното сдружение на кметовете на кметства по време на среща с народните представители от НФСБ. Те поискаха това с мотива, че така ще се изпълнява реално волята на хората и че това е пряката демокрация. Сега кметове на кметства се избират в населени места с население над 350 души, в населените места с по-малък на брой жители се назначава кметски наместник от кмета на общината.

Резонно предложение, защото назначеният човек е в едно малко селище от 8 до 5 ч. на работа,  докато избраният е с хората 24 часа в денонощието, той е и кметът, и спешната, и социалната помощ“, коментира народният представител от НФСБ Георги Колев. Хората имат основание, защото това е пряката демокрация – така, както в едни селища се избират кметове и общински съветници, така и в други да има тази възможност,  добави националният координатор на НФСБ Костадин Гаров.

На второ място от сдружението на кметствата поставиха въпроса за ясни делегирани бюджети, които да изпълняват. „Хората по места са тези, които трябва да поставят приоритетите, които впоследствие да изпълняват“,  коментираха искането народните представители от НФСБ.

Кметовете на кметства бяха категорични, че трябва да има равен достъп на малките населени места до европрограмите. Защото сега има такива, които могат да кандидатстват по програмата за селските райони, например, а други, които са в рамките на градове – не могат, посочиха от кметствата.

Те поставиха пред депутатите от НФСБ и въпроса за необходимостта от изготвянето на изцяло нов закон за опазване на селскостопанското имущество. Що се отнася до полицейското присъствие кметовете на кметства бяха категорични, че те разбират реалната ситуация и не са привърженици на това до всеки човек да има полицай, но настояват за повече присъствие на назначените по селата полицейски инспектори. „Този, който идва в селото да е повече време там, да има приемен ден, да има нощни дежурства“, посочиха кметовете.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама