Лъчезар Борисов: През 2016 година износът е на стойност 47.186 млдр. лв

17:30, 03 ное 17 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По данни на НСИ през 2016 г. предприятията в България са изнесли стоки на стойност 47.186 млдр. лв, като за периода януари-август 2017 г. експортът се е увеличил с 12.9% на годишна база. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на петите годишни награди „Експортьор на годината“, които преминаха под патронажа на Министерството на икономиката.

По думите му данните показват положителните тенденции, в които се движи българската икономика, подчертавайки важната роля на експортния сектор, на чиято база през последните години стъпва икономическия растеж на България. Зам.-министър Борисов допълни, че Министерство на икономиката ще продължи ускорената си политика в подкрепа на експорта. Той поясни, че това може да стане чрез Българска банка за развитие (ББР), плана Юнкер, където 300 млн. лв. финансов ресурс ще бъде мобилизиран в банките, както и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която стартира нов застрахователен продукт за насърчаване износа на новосъздадените фирми и малките и средните предприятия с експортна насоченост.

По време на официалната церемония заместник-министър Борисов връчи трите големи награди в категориите: за най-големи приходи от експорт през 2016 г., за най-динамично развиваща се компания и за завоюване на нови пазари.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама