Румен Радев отбеляза Деня на будителите

11:17, 01 ное 17 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отбелязваме един от най-съкровените български празници – Деня на народните будители и почитаме Свети Йоан Рилски, възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете. Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на образованието, науката, културата и изкуството, по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

Държавният глава подчерта, че в съзнанието на българина будителството  сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, и просветителя. „В други езици такава думата изобщо не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория“, заяви Румен Радев.

По думите на президента народният будител се разпознава по светлината, с която озарява околните и със своя талант, доблест, мъдрост и отдаденост. „Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Всичко това ни дава уникалната възможност днес да честваме едновременно както медвенския овчар Захари, така и космополита Славейков, както монаси, така и революционери“, посочи още държавният глава.

Румен Радев добави, че никое време не е гостоприемно за будителите - в години на робство те са преследвани, а в демократични времена са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността. „Но будителите не са само хората от портретите. Често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти. На тях днес искам да благодаря“, подчерта още в изказването си в началото на срещата президентът Румен Радев.

По-рано днес на церемония по повод Деня на народните будители пред президентската институция беше издигнат националният флаг. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама