БНР с будителска мисия сред българите в чужбина

10:30, 01 ное 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Емисия „Български час“ стартира по молдовското радио „Албена“ днес.

Приобщаване чрез информация, културни, музикални и образователни програми. Това е един от акцентите в програмната политика на БНР спрямо българската диаспора зад граница.

В Деня на народните будители в ефира на молдовското радио „Албена“ в  гр. Тараклия, център на българската общност в Молдова, започва излъчване едночасово предаване на БНР - „Български час“. Предаването е с културна, историческа, познавателна и музикално–образователна тематика. За сайта на медията ще бъдат предоставени още драматургични произведения, детски, младежки предавания и радиоенциклопедии.

В района на гр. Тараклия живеят около 200 000 души, по-голямата част от тях потомци на преселили се от преди близо два века българи, или т.нар. бесарабски българи. В Тараклия се намира единствения извън България Български университет, а български език се изучава във всички училища в района. Разположението на предавателните мощности осигурява възможности за приемане на програмата на БНР и в Украйна, където има още по-голяма маса компактно българско население.

БНР вече подава програми и за българите в Западните покрайнини. Според подписано споразумение с Радиотелевизионен център „Цариброд“ още хиляди наши сънародници отвъд границата имат възможност да слушат „Седмицата на бързи обороти“ на програма „Хоризонт“, както и хумористични, детски и музикални формати, осигурени от програма „Христо Ботев“.

В момента се конкретизира споразумение за предоставяне на информация и за предавания на „Радио-телевизия Войводина“ (РТВ) в Нови Сад. За българите в района БНР ще подготвят програмни формати, които да подпомогнат работата на журналистите в медията.

БНР поднови и участието си в предаванията за една от големите български общности отвъд океана – в Торонто, Канада, чрез предоставянето на музика и  актуални предавания за радиостнациите, имащи предавания на български език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама