Румен Радев: Кохезионната политика е жизненоважна за Източна Европа и България

17:18, 27 окт 17 / Политика 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Като предстоящ председател на Съвета на Европейския съюз България осъзнава колко важно е справедливото и ефективно разпределение на европейските средства и формулирането на бъдещата Многогодишна финансова рамка. Ще работим заедно с Европейската комисия за намирането на най-добрия компромис, като отчитаме растящите нужди от повече средства в ключови сфери. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Кохезионната политика е жизненоважна за Източна Европа и България, ако искаме да видим Европа стабилна, сигурна и силна на глобалната сцена. Инвестициите в конвергенцията и в развитието на по-бедните райони стабилизират целия Съюз и носят значими икономически ползи и за страните, които са нетни платци в ЕС“, заяви Румен Радев. Държавният глава и Гюнтер Йотингер се съгласиха, че именно чрез ефективна кохезионна политика, съвместни инвестиции и дългосрочно бюджетиране в рамките на ЕС ще се постигне ефективна конвергенция на икономиките на държавите членки.

Председателството е уникален шанс България да бъде представена отвъд формалния дневен ред и заседанията на Съвета от гледна точка на нейната богата култура, туризъм, индустрия, земеделие. Заинтересовани представители както от публичната сфера, така и от бизнеса ще имат шанс да опознаят истински вашата държава“, заяви комисар Йотингер и добави, че началото на 2018 г. ще бъде ключов момент за преговорите как европейските средства да се изразходват максимално ефективно и с най-голяма добавена стойност.

По време на срещата президентът призова в бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС да бъдат предвидени програми за стимулиране на развитието на човешкия капитал, научноизследователската и развойната дейност в по-слабо развитите региони на Европейския съюз. Не само инфраструктурата, но и мотивираните и квалифицирани млади хора, които търсят перспектива в своите страни, са решаващ фактор за привличането на повече инвестиции и ускоряването на икономическия растеж в изоставащите в своето икономическо развитие региони, каза още Румен Радев.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама