Тома Иванов: Екипното начало в ръководството на обществената медия е гаранция за успешно развитие

17:53, 16 авг 17 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещаме се с един от кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия седмица преди конкурсът да влезе във финалната си фаза. Тома Иванов познава телевизията отвътре, а и е бил от страната на регулатора. Какви са вижданията му за развитието на медията - вижте в специалното интервю за Topnovini.bg

С каква нагласа влязохте в битката за генерален директор на БНТ? Защо решихте да участвате?

В БНТ съм от май 90-та. През годините съм бил главен счетоводител, финансов директор, изпълнителен директор, член на УС на БНТ. Макар и за кратко бях изпълняващ длъжността генерален директор.

В рамките на един мандат съм бил и член на СЕМ. В момента съм заместник-директор на ИЦ на МО-структура, която издава вестник „Българска армия“ и продуцира Военния телевизионен канал.

Мисля си, че съм натрупал знания и опит. Те биха били полезни в управлението на такава важна за обществото институция като БНТ.

Кои са най-важните неща, на които ще заложите, ако спечелите конкурса?

За да бъде успешно управлението на такава сложна система като БНТ ще заложа на „трите кита“: приемственост, екипност, диалог.

Приемственост, защото всичко добро, което е направено в БНТ от предходните ръководства, особено в областта на новините и актуалната публицистика ще дъде доразвито и надградено.

Екипното начало в ръководството на обществената медия е гаранция за успешно развитие. А без диалог с творческите екипи, синдикалните организации и представителите на зрителите и обществото,  при вземането на важните управленски решения – успешен мандат е немислим.

Кое е първото нещо, което ще промените, ако се върнете на „Сан Стефано“ 29?

Бързо и на всяка цена, нямам намерение да променям каквото и да било.

Привърженик съм на еволюционния път на развитие, базиращ се на постигнатите резултати и даващ кредит на доверие на основната част от екипа.

Подготвил съм „Пътна карта за управление на БНТ“, където съм разписал времеви график за основните стъпки и мерки, които ще предприема след началото на управленския ми мандат.

Как ще оцените управлението на националната телевизия в последните години?

Успешно от гледна точка изпълението на някои от основните ангажименти пред обществото – обективно и навременно отразяване на най-важните събития и явления от заобикалящата ни действителност; публицистика, представяща различни гледни точки – професионално и при спазване на журналистическите стандарти.

Що се касае до останалите аспекти от управлението –организационни, финансови и технологични, към

момента няма достатчъно публична информация, която да ми позволи да направя категорична оценка.

Каква обществена медия трябва да гледа българският зрител?

Българският зрител заслужава обществена медия, сравнима с водещите европейски обществени телевизии. Телевизия, която информира обективно, развлича културно и образова пълноценно.

Може ли Националната телевизия да бъде реален конкурент на bTV и Нова? А трябва ли да бъде?

По данни на ГАРБ през месец май 2017г. тв аудиторията се разпределя както следва: - 39 %, Нова ТВ- 15 %, БНТ- 8%.

Финансовите и техническите ресурси, които двете големи търговски телевизии инвестират в своите програми им осигуряват явно предимствопо отношение на рейтинга.

В тези условия БНТ не може, а и не трябва да води битка за рейтинги. За обществените телевизии в Европа е много по-важно доверието на зрителите. За това доверие се воюва всеки ден, с всяка рубрика и предаване, които трябва да съдържат обективна информация. Те трябва да са адресирани до всеки сегмент от обществото, да показват всички гледни точки и да са независми от политически,корпоративни и идеологически влияния. В този смисъл БНТ не трябва да е конкурент, а трябва да представя алтернативни гледни точки и съдържание.

Възможно ли е един генерален директор да преобрази телевизията в рамките на мандата си?

Както казах по-горе, постигнатото трябва да се надгради. БНТ е в дълг към зрителите по отношение на детски, образователни, културни, фолклорни и забавни предавания. В тази посока следва да се обогатява програмата на БНТ.

Целесъобразно ли се разходват средствата в БНТ?

Съгласно Закона, БНТ подлежи на контрол от Сметната палата, финансовата инспекция, вътрешен и външен одит и т.н. В този смисъл няма основателни съмнения за незаконосъобразното разходване на финансови средства в БНТ.

От друга страна, ЗРТ дава право на генералния директор и предложения от него Управителен съвет, да разходват по свое усмотрение един огромен творчески и финансов ресурс. Дали ще се закупи филм, програма или тв формат за единица или за сто единици; дали ще се продуцира една програма с бюджет, съизмерим с “холивудските“ или балканските стандарти е изцяло в правата на ръководството на БНТ.

За да се ограничат възможностите за вземане на субективни решения, ще въведа обществен контрол при планирането, разходването и отчитането на бюджетните и извънбюджетни публични средства.

Запознахте ли се с концепциите на останалите кандидати? Открихте ли интересни идеи в тях?

В публичното пространство беше огласена само концепцията на Иван Гарелов. В тази връзка не считам за коректно да коментирам другите идеи. Пожелавам успех на останалите участници в конкурса. И както се казваще в един популярен филм – „нека да победи най-достойният“.

Какво гледа Тома Иванов, когато се прибере вкъщи след работа?

Гледам „По света и у нас“ – сравнявам ги с новините на двете големи търговски телевизии. БНТ побеждава конкуренцията с разнообразие на информационните източници, сюжети и гледни точки.

Следя и други рубрики и предавания - “Вяра и общество“, „Открито“, „Референдум“, „Панорама“, „История БГ“, „България от край до край“... Изобщо аз съм запален зрител. Вечерта обикновено завършвам с програмите на „Дискавъри“ и „Нешънъл джиографик“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама