Започва последната година от реставрацията на Небет тепе в Пловдив

14:49, 26 юни 17 25 882 Шрифт:
Автор:

Кметът на Пловдив Иван Тотев и директорът на Археологически музей-Пловдив Костадин Кисьов стартираха разкопките на Небет тепе. „Надявам се тя да е последната, за да можем вече да разкрием историята, да имаме пълна и цялостна информация за това какво представлява Небет тепе, да изясним културните пластове. Така мястото ще се превърне в един от задължителните обекти за посещение в Пловдив, притегателен в туристическите маршрути, любим на поколения пловдивчани и гости на града“, каза кметът Иван Тотев.

 

По отношение на Небет тепе има много противоречия в научните среди, а когато преди три години бяха проведени обществените обсъждания за реализиране на проект, стана ясно, че няма запазена документация. Заедно с Регионален археологически музей – Пловдив Община Пловдив предприе процедура по заснемане на структурите, изясняване на историята и подреждане на пластовете, което беше свързано с различни сондажи и мащабни археологически разкопки в зони, непроучвани до тогава.

„Ще подредим камъните и археологическите находки, ще ги възстановим на техните места, така че да разкажем историята. Ще се направят разкопки, за да се види и къде продължава западния крепостен зид и по този начин ще бъдат експонирани ранновизантийската, късноантичната крепостна стена, която тръгва от Етнографския музей и стига до ресторанта. Всичко ще бъде изчистено и представено във вида, в който може да бъде възстановено. Не предвиждаме да се представи нещо, което да е извън историческата истина“, уточни кметът на града.

 

Кметът заедно с директорите на „Градини и Паркове“ и „Чистота“ – Стоян Алексиев и Иван Стоянов обходиха и пътеката от Небет тепе към площад Шахбазян и улица „Стръмна“.

 

Предстои пешеходният маршрут да бъде изчистен от боклуци и графити и осветен по подобие на Младежкия хълм, ще бъде направена необходимата санитарна сеч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама