Представят изложба „Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“

13:29, 26 юни 17 / Култура 25 683 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“ ще бъде представена в Националния исторически музей (НИМ) на 27 юни 2017 г., в 11,00 ч., съобщават от пресцентъра на НИМ.

Колекцията представя откупени през 2017 г. от НИМ етнографски материали, открити и съхранявани от г-н Балабанян, който е археолог и дългогодишен събирач на културни ценности, уточняват от музея.

 

Експозицията показва 44 медни съда с гравирани митологични и растителни елементи, геометрични, антропоморфни (човешки) и зооморфни (животински) изображения, изработени чрез  различни техники (гравиране, изчукване, релефно изковаване и ажурена техника).

 

Акцент в експозицията е синия от 1751 г., една от най-ранните датирани у нас.

 

Сред експонатите могат да се видят чил-джам (медни купи). Това са османски ритуални съдове с цитати от корана, използвани за пречистване на новороденото и родилката след 40-ия ден, гравирани с митологични фигури чаши и др. Предметите са ценни образци с висока художествена стойност на възрожденското народно изкуство.

От НИМ са убедени, че чрез тази изложба посетителят ще може да проследи развитието на медникарството по българските земи от периода на Възраждането до 30-те години на XX в. Тя ще му даде и възможност да надникне в бита и всекидневието на населението от това време. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама