По-малко катастрофи, но повече загинали за първите пет месеца на 2017 в област Шумен

13:18, 26 юни 17 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

231 пътно транспортни произшествия са регистрирани от началото на годината на територията на област Шумен, спрямо 327 за първите пет месеца на 2016 година, съобщиха от ОДМВР-Шумен.

При тежките инциденти се наблюдава устойчива тенденция – 28 за 2017, спрямо 29 за 2016 година. През годината при пътни  произшествия са загинали 9 спрямо 5 за първото петмесечие на 2016 година. Ранените са 33, колкото и през първите пет месеца на миналата година.

Най-много са ранените на територията на община Шумен – 17, повече от половината в цялата област.

Най-голям е броят на загиналите в общините Шумен, Хитрино и Нови пазар. С най-добри показатели е обстановката по безопасността на движението в общините Никола Козлево, Венец, Велики Преслав и Върбица.

Най-голям е броят на загиналите и ранените на първокласните пътища в областта – 3 загинали и 9 ранени и общинските пътища – 2 загинали и 3 ранени. Като участък с концентрация на тежки инциденти се определя първокласния път Русе – Варна от границата с област Разград до пътната връзка с АМ „Хемус”, преминаващ през общините Хитрино и Шумен. В тази връзка са планирани мероприятия за осъществяване на пътен контрол на посочения участък, като особено се набляга на контрола на скоростта и неправилните изпреварвания.

Наблюдава се увеличение на установените нарушения спрямо същия период на миналата годината с 30,25 %. Като най-значително е при нарушенията за управление на МПС с превишена скорост с 94 % и неправилно спиране и паркиране, които са се увеличили със 116 %. Наблюдава се намаление при установяване на грубите нарушения на ЗДП – управление на МПС с употреба на алкохол до 1,2‰ – намаление с 36 %, управление на МПС с употреба на алкохол над 1,2 ‰ – намаление с 21% и управление на МПС от неправоспособни водачи с 11 %. Усилията на служителите от пътна и охранителна полиция ще бъдат насочени към установяване на такива нарушители, като контролът ще бъде изнесен и в малките и отдалечени населени места в областта.

През изминалите пет месеца от служители на пътна полиция са изготвени 20 писма с предложения за подобряване пътната инфраструктура и безопасност, а за първите пет месеца на 2016 г. – 5 писма.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама