Вицепрезидентът се обяви за задължително обучение по контратероризъм

13:04, 26 юни 17 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Задължително е да се въведе обучение по контратероризъм във всички висши училища у нас.

Това заяви във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на откриването на четвъртия международен семинар по контратероризъм в университетската болница „Света Марина“. По думите й днес се води война между два свята за душите на младите хора и за опазването им важна роля има както образованието, така и социалното включване.

„Успешната борба с тероризма не може да се води само от една отделна държава. Чуждият опит за нас е изключително важен. Нито една страна не е застрахована. Всички в Европа говорим, че нивата на координация не са добри. Очевидно връзките ни трябва да се задълбочат. Държавите в момента трябва да инвестират в своите служби за сигурност и в силите за вътрешен ред. Живеем в много тежки предизвикателства. Никога сигурно не ни е хрумвало, че основната и ключова тема на нашето общество през ХХІ век ще бъде сигурност. За съжаление, обстоятелствата и условията са такива и трябва да бъдем адекватни“, каза Йотова.

Тя посочи, че през 2016 г. в 8 държави, членки на ЕС, са регистирирани общо 142 атаки със 142-ма загинали и 379 ранени. В световен мащаб пък нападенията за изминалата година са над 4000.
„Приветствам организаторите – Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и УМБАЛ „Св. Марина“, за налагането на това международно събитие като традиция във Варна, защото провеждането на четвърто издание е заявка за сериозно развитие. Благодаря на гостите за отношението им към нашия град. Вярвам, че обучението ще бъде полезно както за подобряване на взаимодействието между институциите в кризисни ситуации, така и за надграждане на знанията на студентите. Община Варна подкрепя всички инициативи в помощ на образованието и превенциите, които са важна част от усилията ни за осигуряване на спокоен живот на нашите съграждани. Надявам се, че този вид обучение ще намира все по-широко приложение и в други висши училища у нас“, каза кметът на Варна Иван Портних, който също приветства участниците в семинара.

Първият семинар по контратероризъм се проведе във Варна през 2014 г., като поводът бе терористичният акт на летище Сарафово и въпросителните около подготвеността на здравната ни система да реагира в случаи на атентати. Обученията се организират с помощта на специалисти от Израел, а в четвъртия семинар участват представители на шест държави. Основните теми са свързани с борбата с тероризма, адекватната реакция при терористичен акт и медицинското подпомагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама