Масови нарушения на пожарната безопасност в жилищните блокове в Търговище

13:03, 26 юни 17 25 1420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редица нарушения на противопожарните правила констатираха от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Търговище при извършвани проверки в жилищни сгради. Огнеборците са се натъкнали на преградени и обособени като складови помещения пространства от етажните и междуетажни площадки, складиране на горими материали по пътищата за евакуация, затрудняване на достъпа до пожарните кранове, поставяне на материали и оборудване, както и изграждане на други препятствия, с които се намалява широчината на евакуационните пътища.

"Това води до нарушаване условията за успешна евакуация, ограничаване достъпа на дежурните противопожарни екипи до жилища и помещения, затрудняване на пожарогасителните и аварийно – спасителните действия, и способства за бързото развитие на пожара, съпроводено с отделянето на висока температура и силно токсични продукти на горене.", предупредиха от службата. 

От там напомниха, че начинът на ползване на общите части в жилищните сгради и поддържането на противопожарния режим в тях е отговорност на собствениците и е регламентиран в Закона за управление на етажната собственост, както и, че съгласно правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите се забранява складирането на материали и оборудване в кордорите, стълбищата и другите пътища за евакуация, както и възпрепятстване на достъпа до вътрешните пожарни кранове.

При констатирани нарушения на нарушителите ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение, предупредиха от пожарната служба. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама