Туроператорът носи отговорност за изгубен багаж и отложен полет

12:59, 26 юни 17 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Клиентите трябва да знаят, че туроператорът носи цялата отговорност при точното изпълнение на туристическия пакет, предупреждава председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. При изгубен багаж, отложен полет, независимо, че проблемът е в авиокомпанията, туроператорът не може да е само наблюдател. Той обаче при обективни предпоставки може да промени цената 20 дни преди началото на пътуването и 10 дни в други съществени елементи, ако, например, има промяна във валутните курсове и такси.

Цената обаче не може да бъде увеличена поради ненабиране на минимален брой туристи. Това обстоятелство би могло единствено да доведе до отмяна на пътуването. В този случай обаче, потребителят няма да дължи неустойка. За подобни промени туроператорът трябва да уведоми клиентите си до десет дни преди старта на пътуването.

Едва 16% от българите правят ранни резервации. А те, според Маргаритов, имали две съществени предимства – гарантирана почивка и достатъчно време за отказ, след като се намери по-добро предложение, като цената в повечето случаи е по-добра от тази в последния момент.

Ясни са и правата на потребителите в ситуация на фалит на туроператора.

„В България всички туроператори са задължени да сключват застраховка „професионална отговорност”. Стойността за тази застраховка зависи от оборота на туроператора, реализиран през предходните години. Това е способът, по който потребителите могат да бъдат обезщетени за това, че са претърпели вреди от предплатено пътуване, което не се е осъществило. Всеки потребител предявява пред застрахователя своята претенция и съответно трябва да получи обезщетението. Понякога този процес продължава по-дълго”, категоричен е шефът на КЗП. 

Той съветва да се направи проучване на конкретна локация, "за да се съпоставят офертите на различните фирми и да се попита какво конкретно влиза в цената, защото най-честите оплаквания са, че на терен се искат допълнителни заплащания“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама