Областният управител на Плевен обсъди с руска делегация развитието на историческия туризъм

12:53, 26 юни 17 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руска делегация, водена от княз Александър Трубецкой от сдружението "Памет на императорската гвардия", посети Плевен днес по повод провеждането на научна конференция, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на града. На среща с областния управител Мирослав Петров бяха обсъдени възможностите за развитието на историческия и поклонническия туризъм.

 „Плевен е съдба за стотици хиляди смели воини и техните близки. Кауза на свободата. Символ на силата", посочи областният управител и подчерта, че на територията на Плевен има много исторически паметници и музеи, които пазят паметта за значимите събития от боевете за Освобождението. 

През 2016 г.  експозициите на Военноисторическия музей в Плевен са били посетени от  145 675 туристи, които са с 14 063 повече всравнение с посетителите през 2015-та. През 2017 година се очаква техният брой да нарасне с поне още 15 хиляди, съобщиха за "Топновини" от  дирекция "Военно-исторически музеи". От там прогнозираха, че се очаква повече от половината да бъдат от Руската федерация, във връзка с честването на 140-та годишнина от Освобождението на града.

С областния управител днес се срещнаха и Пьотр Мултатули, доктор на историческите науки и проф.д-р и.н. Дмитрий Володохин от Московския държавен университет. Те бяха придружени от Румен Петков, Цветан Антов и Януш Донев.

Гостите от Русия споделиха своето вълнение от поредното си посещение в Плевен и региона. Днес те ще посетят Панорама Плевенска епопея, къщата-музей „Главна квартира на руската армия 1877 -1878” в Пордим, Лавров парк в Долни Дъбник и др.храбростта. 

Както "Топновини" писа, на 27 юни/вторник/ в Регионалния исторически музей в  града ще се проведе научна конференция, посветена за значението на битката за Плевен в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. Организатори на събитието са кметът Георг Спартански, областният лидер на АБВ Цветан Антов и бизнесметнът Януш Донев.

Главна тема на дискусията ще бъдат трите щурма за Плевен и решаващата роля на Освобождението на града за победоносния изход на войната. Доклади по темата ще изнесат проф. Андрей Пантев, академик Константин Косев, княз Александър Трубецкой, Пьотр Мултатули, Дмитрий Володихин - професор в Московския държавен университет. Приветствие пред гостите ще произнесат бившият президент Георги Първанов /президент на България в периода 2002-2012 г./ и кметът на Плевен Георг Спартански.

В научната среща ще участват също музейни работници, историци, общественици, плевенски депутати и бивши кметове на Плевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама