Рама затвърждава властта си в Албания с убедителна победа на парламентарните избори

12:32, 26 юни 17 / Свят 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанският премиер от Социалистическата партия Еди Рама затвърждава властта си в страната с убедителна победа на проведените вчера парламентарни избори в страната, показват частични резултати от вота, предаде БГНЕС.

Макар и значителна, преднината на партията на министър-председателя е вследствие на ниска избирателна активност и все още много малък процент преброени бюлетини. Според данните Социалдемократите взимат около 50% от гласовете, а основните им опоненти от Демократическата партия около 40%.

Екзитполовете, веднага след приключването на изборния ден, също потвърдиха победата на Рама.

В момента остава въпросът дали социалистите ще успеят да се преборят за мнозинство в 140-местния парламент, което да им позволи да управляват самостоятелно.

След последните парламентарни избори в страната през 2013 г. социалистите сключиха нестабилна коалиция със Социалистическото движение за интеграция (СДИ) на новоизбрания президент Илир Мета.

Въпреки категоричните резултати лидерът на опозицията Люлзим Баша заяви след края на изборния ден, че е „оптимистичен“ по отношение на победата си.

Гласуването бе удължено по решение на Централната избирателна комисия с един час до 20:00 часа местно време (21:00 българско) заради ниската избирателна активност. Към 16:00 часа местно време тя бе 35,7% или около 945 000 души. Заради едночасовото удължаване на изборния ден избирателната активност нарасна до 45,17 процента, което е и една от най-ниските активности след свалянето на комунизма в страната. Електоратът на страната наброява 3,5 милиона души. Според местните медии слабото участие може да се обясни с честването на Ураз байрам, което се отбелязва по повод края на свещения месец Рамадан.

В същото време вчерашният вот беше различен и от друга гледна точка. Макар обикновено изборите в Албания да са белязани от множество съобщения за измами, насилие и грешки в резултатите, този път изборният ден премина без големи инциденти.

Вотът бе проследен от 5351 наблюдатели, от които 896 са членове на международни мисии.

По време на предизборната кампания, на преден план се очертаха три основни противоположни политически сили - Социалистическата партия на Еди Рама, Демократическата партия на Лулзим Баша и Социалистическото движение за интеграция на Петрит Васили.

В надпреварата участваха общо 18 партии, чиито представители се бориха за места в 140-местното Народно събрание с мандат от 4 години. За да стигнат до парламента, политическите партии трябваше да получат най-малко 3% от гласовете, а коалициите – 5%.

Това бяха деветите парламентарни избори в Албания от 1990 г., когато в страната бе въведена многопартийна система. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама