Георги Глушков: В женския ни баскетбол само два отбора искат чужденки

11:25, 26 юни 17 / Спорт 25 520 Шрифт:
Автор:

„От няколко години не мога да убедя хората по клубовете, че само с трета и четвърта категория състезатели и състезателки няма как да направим силен български баскетбол, силен национален отбор“, това каза за Топновини шефът на БФБ и първият източно европеец в НБА Георги Глушков.

„Предложих да има само по двама чужденци в отборите или поне двама българи задължително на терена - щяха да ме изядат“, оплака се още той. 

Глушков е говорил с представители на женските клубове и ги питал един по един какво искат. Само два отбора са изявили желание да имат чужденки – „Хасково“ и „Берое“. 

Според него у нас не идват най-добрите, а в същото време вземали заплатите на нашите момичета, за които не стигало игрово време, не получавали и добри възнаграждения. Факт е, че единици са тези от девическите отбори, които продължавали в женските отбори.

„Нормално. Нямат игрово време, нямат и заплати, трябва да търсят друго поле на изява“, категоричен е единственият българин, играл в НБА. Малко по-добрите искали да заминат за чужбина, но като няма класа и това ставало все по-рядко. "В родния баскетбол почти вече няма нищо привлекателно", е доста отчайващата му оценка.

„Берое със 700 000 лв. бюджет и какво? Станаха трети. От четири отбора. Погледни им състава. Какво печели българският баскетбол? Какво печели клубът? Не виждам залите да пращят от зрители, както преди години. Аз не искам в отборите да има повече българки. Аз искам да има повече добре платени българки, за да могат да се развиват. Без пари каква е мотивацията в днешно време. После се чудим, че за тези суми тренират два пъти седмично“, обрисува картината на българския женски баскетбол Глушков.

Чул от клубовете, че българките искали много пари. "Значи, ние може да си позволим да имаме платени чужденки, а не добре платени родни състезателки", недоумява той.

"Неутралната статистика показва, че с годините броят на нашите баскетболистки намалява драстично, а най-добрите са някъде около и над 30-те години. Ами след няколко години кой ще остане да играе", е почти риторичният въпрос на Георги Глушков, чието име и до днес е отбелязано на „Стената на славата“ в залата на Финикс Сънс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама