Големият бариерен риф струва 42 млрд. долара

10:14, 26 юни 17 / Любопитно 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големият бариерен риф представлява актив на стойност 56 млрд. австралийски долара (42 млрд. щатски долара). Това съобщи БГНЕС.

Рифът, който е в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО е най-голямата жива структура на планетата, чиято икономическа и социална стойност беше изчислена за първи път в доклад на Фондацията на Големия бариерен риф.

Използвайки икономически модели, от фондацията са изчислили, че природната забележителност докарва от туризъм 29 млрд. австралийски долара и осигурява 64 000 работни места. „Индиректната“ му стойност – изразяваща се в хора, които не са го посетили лично, но знаят за съществуването му, се оценява на 24 млрд. австралийски долара. Останалите средства са от развлечения като разходки с лодки и други.

Проучването, което се основава на шестмесечен анализ, идва на фона на продължаващи съобщения за влошаващото се състояние на природната забележителност заради глобалното затопляне. За втора поредна година рифът е засегнат от тежко избелване, което се държи на покачващите се температури на водата.

Според директора на Фондацията на Големия бариерен риф Стийв Сарджент изследването е показало, че Австралия не разполага с друг толкова голям актив, който да допринася толкова за възприемането на марката „Австралия“.

„С 56 млрд. долара рифът се оценява на повече от 12 опери като тази в Сидни“, заяви той.

В изследването е включено проучване сред 1500 души от Австралия и десет други държави, което е показало, че хората ценят рифа по много причини – както заради важността му за туризма, така и защото смятат, че Австралия не би била същата без него.

Според водещия автор на доклада Джон О'Махони е очевидно, че рифът е „безценен и незаменим“.

„Но ние можахме да погледнем на него като на актив, който има невероятна стойност от много гледни точки – от страна на биоразнообразието и потенциала за създаване на работни места до неговата подкрепа за ключови индустрии и репутацията му сред международните посетители на Австралия“, каза той.

В края на месец май учени предупредиха, че 2300-километровият риф е в много по-тежко състояние, отколкото се е предполагало преди. Първоначално се смяташе, че около 22% от повърхностните корали са били унищожени през 2016 г., но впоследствие процентът беше увеличен до 29%.

Обезцветяването на коралите е явление, което се причинява от повишаването на температурата на водата, в резултат на отпадането на живеещи в симбиоза водорасли, които дават цвят и хранителни вещества на коралите. Те могат да оцелеят ако водата се охлади, но ще загинат, ако температурите продължат да се покачват. Последното обезцветяване е четвърто по ред след тези от 1998 г., 2002 г. и 2016.

Избелването засяга и корали, които живеят в по-дълбоки зони, които не са посетени от оценяващи степента на въздействието водолази.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама