Потомък на Рикардо Тоскани посети Бургас

09:18, 26 юни 17 25 1210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вирджилио Тоскани, който е син на Марио Тоскани - син на брата на прочутия архитект, дал модерен облик на Бургас - Рикардо Тоскани, пристигна в морския град. Наследникът на прочутата италианска фамилия разказа интересни подробности за своите предшественици.

Вирджилио Марио Тоскани в момента е на 82 години. Женен е за българка и заедно със семейството си живее в град Раковски, Пловдивско. Говори изключително добре български език и е успял да съхрани снимки и документи за Рикардо Тоскани, с което се надява да се възкреси споменът за него.

Гостуването на Вирджилио се случи, след като от местната Източнокатолическа енория "Успение Богородично" са издирили наследника на италианския архитект, превърнал Бургас в модерен и красив град.

"Рикардо Тоскани е оставил сърцето си тук, в стария Бургас, и е създал архитектурни шедьоври", каза при срещата си с бургазлии Вирджилио. Той изрази надежда паметта на Рикардо Тоскани да не бъде забравяна, а мечтата му е в Бургас да бъде кръстена улица на негово име.

Специална благодарност към семейството на Тоскани изказа зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева. Тя му подари специален албум със снимки на стари сгради от Бургас и го увери, че Рикардо Тоскани никога няма да бъде забравен в морския град.

"Искам да ви уверя, че бургазлии носят Тоскани в сърцето си. От името на Община Бургас искам да ви кажа, че ние изключително много уважаваме делото му. Сградите, които е създал, са превърнали Бургас в модерен и европейски град", каза Йорданка Ананиева.

По време на гостуването си в Бургаско Вирджилио посети още няколко места. Едно от тях е Малко Търново, където неговият баща Марио Тоскани е проектирал църква. Другото място, посетено от него, е Средец. Там Вирджилио е служил като войник в армията.

Днес подписът на Рикардо Тоскани стои под проектите на редица красиви обществени сгради и фамилни къщи. Безспорно за Бургас шедьовърът в неговата работа е катедралата "Св. св. Кирил и Методий".

Рикардо Тоскани е роден на 4 септември 1857 г. в градчето Индуно, разположено до река Олона, Ломбардия, Австрийската империя, днес в Италия. Предполага се, че след завършване на политехническо образование в Италия, той е пристигнал в България през 1883 г. Тогава именно се продължава строителството на международната жп линия в сектора от Саранбей (Септември) до София. След тази дата италианското дружество "Виталис" предприема строителни дейности и голяма група италианци, ръководени от инж. Бартел, пристигнали в България. Сред тях със сигурност може да се твърди, че е бил Рикардо Тоскани.

Освен с проектирането на бургаската катедрала "Св. св. Кирил и Методий" между 1897 и 1907 г. арх. Тоскани се занимава и с организирането на строителните операции. Сред красивите сгради в Бургас, проектирани от Тоскани, са хотел "Империал", "Модерен театър", къщите на Йови Воденичаров, д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др.

Сградата на музея "Петя Дубарова" също е проектирана от Тоскани през 1926 г.

В края на живота си, болен от туберкулоза, с надежда да оздравее, заедно със сина си замива за Котел (през 1928 г.) и там днес почиват останките на този знаменит архитект.

Неговият племенник Марио Тоскани е проектант и сградостроител, дал изключително много за архитектурната визия на град Раковски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама