Да се завърнеш у дома - едно осиновено момче отново в България

18:49, 25 юни 17 25 848 Шрифт:
Автор:

27 – годишният Каел се върна в България за един месец с идеята да работи като доброволец в дома за деца лишени от родителски грижи „Слънце” в град Каспичан, каза за Topnovini.bg Виолета Иванова, директорката на дома.

За първи път Каел идва в България преди две години заедно със семейството си. Те са очаровани от децата и от хората които работят в дома. Тогава Каел изказва желанието си отново да се върне тук.

През януари тази година той пуска зaпитване до дома с въпроса - дали ще може да се върне за малко, за да работи като доброволец и да помага с каквото може.

Отговорът е бил положителен и в началото на месец юни Каел пристига на мястото, където преди 22 години е бил осиновен.

 

„Каел е денонощно с децата, помага им. Заедно готвят, играят и се забавляват”, допълни Виолета Иванова.

„Моят живот е благословен, за да се върна отново у дома. Моите преживявания от пътуването бяха красиви и радостни. Децата и хората от персонала са едни от най-прекрасните хора, които срещнах”, сподели пред репортер на Topnovini.bg Каел.

 

От 6 до 14 юни децата заедно с Каел участваха в 21–я  „Фестивал на радостта” , който се проведе в НДК с.Ястребино, организиран от ОФ „Детство” София,  под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Там участие взеха повече от 100 деца, настанени в социални институции и центрове за настаняване от семеен тип.

Директорката на дома обясни пред наш репортер, че децата го познават, като техния по-голям батко.

„ Децата много го обичат и го чакаха с голямо нетърпение”,  допълни още тя.

Според Каел, България е бедна страна и животът тук е доста труден, особено за възрастни и деца в неравностойно положение.

В началото на месец юни Каел е превел 5 000 долара по сметката на дома, които е събрал с помощта на своите приятели от Фейсбук. С част от тези пари са закупени легла и матраци за децата. Заделени са и пари за летен лагер в с.Равда, където ще са от 7 до 17 август.

 

Каел Марти е поверил тези пари на дома за да бъдат задоволени приоритетно потребностите на децата.

Дарение от 10 000 долара е направено за дома преди 9 години. Парите са използвани за изграждането на Арт къща, която включва 4 ателиета- за готварство, музика, рисуване и библиотечен кът.

Те са построени с помощта на 16 доброволци от Америка. Това дарение е събрано и от благотворителна вечеря направена в Америка, пак по идея на Каел и неговият брат Мартин, който също е осиновен.

Семейството на Каел идва в България през 1994 година, за да осиновят неговия брат Мартин, но разбират, че той има и по-малък брат – Калин. Дори за миг не си помислят да ги разделят и затова се връщат обратно в Америка, за да подготвят необходимите документи за двете деца. През това време майката на Каел разбира, че е бременна, така се ражда и техния брат, сподели директорката на дома.

През август 1995 година двамата братя са официално осиновени.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама