Цветанов: Имаме съмнения, че президентът е защитил закупуването на шведски изтребители преди служебния кабинет

16:57, 25 юни 17 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Имаме достатъчно съмнения, че президентът Радев е защитил решението за закупуване на шведски изтребители и това е станало в периода, в който нямаше окончателно решение на служебното правителство.

Това обясни днес на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

„Дали няма прикрита информация с фирмите, участващи в процеса на преговори за придобиване от България на нов изтребител, защото ако се констатира такова нещо- дали това не е висша корупционна схема, която е осъществена от най-високо политическо ниво. Няма да допуснем заиграване с националните интереси“, каза Цветанов. Той коментира идеята на ГЕРБ да създаване на анкетна парламентарна комисия за всичко свързано по решението на парламента за осигуряването на финансов ресурс в близките години за превъоръжаване на Българската армия. Както и за решенията, взети от служебното правителство под политическата роля на президента Румен Радев, да се обяви приключването на първия етап от определянето на фирмите, с които сегашното правителство да продължи да води разговори и дали всичко е направено по съответния ред.

На директен въпрос дали подозира президента Румен Радев в лобизъм при избора на изтребител за българската армия, Цветанов отговори: „Изводите, които правим, са на базата на публикации в медиите, а ако има лобизъм ние трябва да го докажем чрез анкетната комисия, която ще направим в НС. Искаме да разберем има ли оказан натиск, защо се бързаше с това решение и защо бе декласиран един от участниците“, коментира Цветанов. „Сега ние имаме информация , че по всяка вероятност има осъществена кореспонденция, която не е взета пред вид, за да отпадне съмнението за евентуален лобизъм. Парламентът трябва да се произнесе окончателно по тази процедура“, посочи той.

Убеден съм, че ще имаме пълно съдействие на всички, които са участвали в този процес и ще се отзоват на заседанията на временната комисия, която ще бъде създадена, отбеляза Цветанов.А когато приключим този процес ще можем да установим истината, добави той.

С волята на министъра на вътрешните работи Влентин Радев се прави всичко възможно, за да бъдат удовлетворени исканията на служителите в МВР, отговори Цветанов на журналистически въпрос.Нека разговаряме по темите, но не чрез медиите, призова той синдикатите в МВР, които днес обявиха национален протест на 5 юли. Цветанов смята, че ще се намери решение на проблемите им, но не било правилно в деня на професионалния им празник да се организира протест.Не би трябвало и Цветанов не би искал да мисли, че се използват синдикатите за политическа дейност.

Не споделяме твърдението за липса на политическа воля за борба с корупцията по високите етажи, изразено от президента и лидерът на БСП, заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, председател на правната комисия в 44 НС. Новият антикорупционен орган трябва да се базира на основата на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, която има голям успех, продължи той.Не успяхме да разгледаме антикорупционния закон в рамките на 43 НС, но той стана част от предизборната ни програма и работим по него.Нашите предложения в него са плод на последователна политика, в новия орган трябва да се включат всички антикорупционни звена и да се запази съществуващия потенциал, посочи Кирилов.Имахме дебат дали този законопроект трябва да бъде внесен пряко или да се следва нормалната законодателна процедура, продължи той.Искахме тази процедура да стартира от министерството на правосъдието и това стана.Срокът, поет от тях е в началото на септември законопроектът да бъде представен за разглеждане от МС и след това да влезе в парламента, подчерта Кирилов. До края на тази календарна година е добре да имаме обсъден и обнародван закон за борба с корупцията, заключи Кирилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама